MIKULÁŠEK, M. Bezdrátová senzorická síť využívající LoRa technologii [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Škorpil, Vladislav

Pan Michal Mikulášek předložil bakalářskou práci na téma “Bezdrátová senzorická síť využívající LoRa technologii”. Práci vedle vedoucího vytvářel také s pomocí konzultanta Ing. Ondreje Pavelky z firmy Honeywell, který byl s jeho přístupem spokojen. Práce splňuje zadání, aktivita během řešení a zpracování práce byla přiměřená, ve formálním zpracování jsou drobné nedostatky, práce s literaturou byla bezproblémová. Pan Mikulášek měl za úkol navrhnout a připravit realizaci bezdrátové senzorické sítě využívající LoRa technologii. Ve velké části práce se věnoval velmi obšírně popisu všech dostupných Low Power technologií – zadání práce pak bylo soustředit se na LoRA technologii. Zvolená technologie pro senzorické jednotky i centrální jednotku byly moduly LoRA RFM95, jako mikrokontrolér Atmel a programovací framework Arduino. Z důvodu problémů s probouzením mikrokontroléru pomocí vnitřního watchdogu byl použitý jiný bootloader než standardní. Velká práce byla věnována jednak vytvoření vlastního přenosového protokolu – stavbě rámců/paketů – aby byly co nejkratší a zařízení bylo úsporné. Nepodařilo se z kapacitních důvodů mikrokontroléru pro šifrování dat využít nějaký standardní algoritmus, data jsou tak zabezpečena jednodušší metodou. Podrobně je také prozkoumána oblast spotřeby modulů, kde bylo provedeno hodně měření, včetně měření dosahu jednotek v reálném terénu. Práce splňuje požadavky, výsledkem práce je realizovaná funkční senzorová síť a doporučuji ji k obhajobě s hodnocení A/90 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Pokorný, Jiří

Student ve své bakalářské práci předvedl dobré schopnosti s návrhem DPS. Tento návrh byl převeden do praxe a otestován. Na vytvořených zařízeních byla provedena měření jak konektivity tak spotřeby, na kterou byl kladen důraz. V poslední části jsou velmi dobře diskutovány výsledky zmíněných měření. Text práce je na velmi vysoké úrovni jak po technické tak po formální stránce. V práci se nachází velmi málo nesrovnalostí a minimum překlepů. Mám pouze připomínku k tvrzení z kapitoly 2.2: “LoRa technologie byla navržena a patentována společnosti Semtech, která současně působí jako jediný výrobce čipů s LoRa™ modulací.”, která není pravdivá, v době psaní práce již existovali jiní výrobci. Pro psaní budoucích technických dokumentů doporučuji použít Latex. Práce by vypadala ještě o úroveň lépe.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 110222