ŠIGUT, Š. Návrh chytrého senzoru s komunikačním rozhraním založeném na technologii LoRaWAN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Štůsek, Martin

Bakalářská práce studenta Štěpána Šiguta se zabývá implementací bezdrátového meteorologického senzoru vybaveného komunikační technologií LoRaWAN. Teoretická část práce je zaměřena na aktuálně dostupné LPWAN technologie s důrazem na standard LoRaWAN. V praktické části jsou poté popsány použité komponenty včetně vytvořené aplikační platformy. Technická úroveň bakalářské práce je na velmi vysoké úrovni což jen podtrhuje studentovu znalost dané problematiky. Jsou zohledněny i detaily, jako použitý aplikační protokol, který může mít vliv na výslednou životnost bateriového napájení. Bohužel takto kladně nemohu hodnotit přístup studenta k práci v průběhu semestru, kdy bylo téměř nemožné jej kontaktovat. Celou práci student nechal až na poslední chvíli a nebylo tedy možné konzultovat směr kterým bude student navazovat na semestrální projekt. Znemožnilo to i zapracování některých mých připomínek, na které již nezbyl čas. Z pohledu výsledné práce jsou mé největší výhrady k provedení uživatelského rozhraní, které nabízí opravdu jen nejzákladnější funkcionalitu. S ohledem na výše zmíněná fakta navrhuji známku B (83 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Pokorný, Jiří

V bakalářské práci byla vytvořena deska plošných spojů, napsán program pro běh zařízení, databáze pro vyčítaná data ze senzorů a nakonec aplikace pro zpracování a vykreslení dat. Student v práci používá velké množství již hotových knihoven, ale prokázal, že je schopen je správně využít a potřebné části pozměnit. Oceňuji poměrně velké množství výstupů od návrhu hardware, přes databázové systémy až po software zařízení. Cíle práce považuji za splněné. Práce je napsána v kvalitní technické formě až na drobné výjimky. Pouze abstrakt by mohl více zabíhat do detailu a v některých kapitolách by to chtělo doplnit referenci (např. kap. 3.1.1). Z formálního hlediska bych vytkl tyto nedostatky: špatné odkazování na tabulky (např. strana 30) a na obrázky (např. strana 26), citace jsou ve špatném formátu. Navrhuji hodnocení C78 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 110276