DETKO, A. Návrh nové struktury filtru s prvky neceločíselného řádu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Bečková, Zuzana

Bakalářská práce studenta Adama Detka se zaměřuje na analogové filtrační struktury neceločíselného řádu. Studentovým úkolem bylo seznámit se s problematikou, která není součástí přednášek na bakalářském studiu, upravit známý analogový filtr na filtr fraktálního řádu a nakonec navrhnout vlastní filtrační strukturu, provést patřičné simulace, vytvořit návrh DPS v Eagle, filtr vyrobit, proměřit, a porovnat měření se simulacemi. Zadání považuji za splněné. Nebyly vyčerpány veškeré možnosti měření filtru, v tomto směru vidím prostor pro zlepšení. Student práci konzultoval pravidelně nejen s vedoucí, ale i s dalšími odborníky na téma filtrů fraktálního řádu. Student práci stihl vypracovat včas. Již bylo zmíněno, že téma práce není přednášeno a student se tedy musel vzdělat s použitím patřičné literatury. Tento úkol není pro studenta bakalářského programu právě triviální. I proto si studentova práce vyžádala mnohé konzultace a odbornou pomoc. Student prokázal schopnost dohledat si informace i v zahraniční literatuře, přesto však by mohl být samostatnější. Formální úroveň práce považuji za dobrou. Místy se objevují chybějící nedělitelné mezery na koncích řádků a překlepy.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Kubánek, David

Práce studenta obsahuje všechny části požadované zadáním. Je zřejmé, že student se seznámil s problematikou a simulacemi i měřením ověřil kmitočtové filtry fraktálního řádu. Při podrobnějším čtení však lze nalézt oblasti, které student příliš nepochopil a tím pádem ani nepopsal korektně, např. popis stability v kap. 1.2.1. Také ve výpočtech jsou občas chyby, např. v rovnicích (3.13) a (5.19) má být v prostředním členu ve jmenovateli s^1 a ne s^alfa, podobně v rovnicích (3.15) a (5.21) má být v prostředním členu ve jmenovateli omega^1 a ne omega^alfa. Tím se do dalších výpočtů vnesla chyba, která mírně ovlivnila výsledky, avšak tato chyba bohužel nebyla tak velká, aby na ni student přišel. U grafických výsledků občas není příliš jasné, zda pochází ze simulací a s jakými modely či z měření. Frekvenční charakteristiky student hodnotí pouze podle dosažených strmostí, ale nebere ohled i na jiné odchylky od ideálních průběhů. Schéma na obr. A3 obsahuje malé písmo, které je těžko čitelné. Obr. 1.3 je divný a není na něj odkázáno z textu. Kladně hodnotím zejména, že student použil různorodé počítačové programy (MATLAB, SNAP, OrCAD), navrhl nové zapojení filtru a prakticky jej zkonstruoval. Při experimentech však mohlo být změřeno více charakteristik.

Navrhovaná známka
C
Body
76

Otázky

eVSKP id 110269