KUBÍK, M. Návrh čištění odpadních plynů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Předložená diplomová práce pojednává o možnostech čištění odpadních a generovaných plynů. Práce obsahuje popis biomasy, složení plynu z jejího zplyňování i popis vlastností dalších nízkoenergetických plynů, včetně obsažených nečistot. Ve druhé části je pak rozbor způsobů čištění plynu vypírkou a odstraňování TZL. V závěrečné části je popis experimentu realizovaného během prací na diplomové práci. V závěru je tento experiment vyhodnocen. Práce svým obsahem naplňuje všechny body zadání. Práce přehledná, jednotlivé kapitoly na sebe vhodně navazují. Student pracoval samostatně s využitím literatury i četných konzultací. Výstupy z těchto konzultací efektivně zapracovával. Po formální a jazykové stránce práce vyhovuje požadavkům kladeným na závěrečné kvalifikační práce. Práci hodnotím známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Lisá, Hana

Předložená práce se zabývá návrhem způsobu čištění generovaných plynů od plynných, kapalných i tuhých emisí. Práce je členěna do dvou oddílů: rešeršního a experimentálního. Rešeršní část je zpracována přehledně a logicky bez výraznějších nedostatků. V experimentální části byl navržen vhodný způsob mokré vypírky, který byl posléze experimentálně ověřen. Pro tento proces byla také proměřena závislost účinnosti na teplotě prací kapaliny. Naměřená data jsou dostatečným způsobem prezentována v tabulkách a grafech. Pouze bych vytkla následující: v grafech Obr. 8. 3., 8. 4., 8. 6. a 8. 7. je porovnáváno složení plynu před a za pračkou v procentech. Plyn obsahuje velké množství látek a každá má jinou afinitu k dané prací kapalině, tj. dochází k různému záchytu obsažených látek. Bylo by tedy vhodné sledované analyty porovnávat v koncentracích mg.m-3. Rovněž je v práci uvedena příloha výpočtu délky přívodní trubky (str. 95). Přiložena však není. Jedná se však od drobné pochybení, které nemá vliv na kvalitu posouzené práce. V práci bylo také použito odpovídající množství relevantních literárních zdrojů. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 109440