NOVOTNÝ, T. Návrh převodového ústrojí motocyklu s elektrickým pohonem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Svída, David

Diplomová práce Tomáše Novotného se zabývá návrhem převodového ústrojí motocyklu s elektrickým pohonem. Diplomant postupoval při řešení své práce pečlivě a systematicky. Nejprve zpracoval přehled v současnosti používaných převodových ústrojí a následně provedl návrh svého řešení. Vzhledem ke skutečnosti, že použití elektrického motoru ve spojení s manuální převodovkou je i v současné době jedinečné, je nutné ocenit diplomantův konstrukční přístup a nasazení. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Prokop, Aleš

Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem převodového ústrojí motocyklu s elektrickým pohonem. Autor na počátku zpracoval rešerši převodových ústrojí u současných motocyklů se spalovacím motorem se zaměřením na užívané primární převody, spojky a převodovky. Vlastní práce obsahuje konstrukční návrh klíčových komponent, jako je spojkový koš, unašeč, primární převod a samotná převodovka. V práci lze vyzdvihnout systematický přístup vedoucí k vyřešení dílčích úkolů. Rezervu vidím ve volbě velikosti konečnoprvkové sítě v kritických místech u pevnostní analýzy spojkového koše a vnitřního unašeče. Tento nedostatek může ovlivnit výsledky únavové životnosti posuzovaných komponent. Jako nepatřičnou považuji obsahovou stránku abstraktu a úvodu práce. Dále upozorňuji, že je nezvyklé, když kapitola úvodu začíná na straně 15. Autor rovněž mohl věnovat vyšší pozornost grafické stránce práce, typickým příkladem může být záhlaví. Přes výše zmíněné nedostatky je zbytek práce psán logicky a přehledně. Řešená problematika je navíc z hlediska zaměření jedinečná. Cíle byly splněny, práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 109819