FRANC, T. Aplikace moderních 3D technologií pro výrobu krytu klíče pro automobil [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Jaroš, Aleš

Bakalářská práce je zaměřena na výrobu reálné funkční součásti – krytu klíče na automobil. V práci je rozebrán popis a funkce součásti, konstrukce tří variant v programu Autodesk Inventor, ze kterých byla nejvhodnější konstrukce zvolena a následně vytištěna na 3D tiskárně. Na základě vytištěného prototypu byla vyrobena silikonová forma, do které byl odlit plastový funkční model součásti. Součástí práce je technicko-ekonomické zhodnocení. Cíle bakalářské práce byly splněny, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Sedlák, Josef

Posuzovaná bakalářská práce je zpracována v souladu se zadáním na velmi dobré úrovni. Jedná se o práci řešící návrh, rozbor a problematiku výroby prototypového modelu krytu klíče pro automobil. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena charakteristiku a funkci klíče od osobního automobilu značky Fiat Punto. Praktická část práce se zabývá konstrukcí tří variant prototypových krytů klíčů v parametrickém CAD programu Autodesk Inventor, ze kterých byla vybrána nejvhodnější konstrukce s následnou výrobou pomocí 3D tiskárny uPrint. Součástí praktické části je rovněž charakteristika aditivní technologie Rapid Prototyping spojená s rozborem aplikované aditivní metody Fused Deposition Modeling, která byla použita pro výrobu modelu krytu klíče. Na základě master modelu byla vyrobena silikonová forma, do které byl odlit model krytu klíče. Silikonová forma byla vyrobena s využitím vakuového licího systému MK Mini. Poslední část práce je věnována povrchové úpravě vyrobených dílů a celkovému sestavení klíče. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením výroby modelu krytu klíče z hlediska časové náročnosti a vyčíslením nákladů spojených s výrobou, včetně doporučení ekonomicky nejvýhodnější varianty řešení výroby pro technologii 3D tisku a pro technologii vakuového lití. Je zřejmé, že student věnoval zpracování bakalářské práce potřebnou pozornost. Po grafické stránce je práce rovněž zpracována na velmi dobré úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci student čerpal z literárních, převážně však z elektronických zdrojů, o které se také opírá. V práci se vyskytují formální náležitosti a drobné překlepy. Při řešení bakalářské práce postupoval student správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že student zadání splnil, a proto doporučuji bakalářskou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 109300