MATULA, V. Realizace hlasového hlasového asistenta Google Home [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Zeman, Kryštof

Bakalářská práce studenta Vladimíra Matuly se zabývá problematikou hlasových asistentů. Konkrétně se zaměřuje na hlasového asistenta od firmy Google, pro kterého student vytvořil aplikaci pomocí platformy Dialogflow. Student po celou dobu práce pracoval systematicky a svědomitě. Výsledkem je logicky strukturovaný text, kde je v teoretické části popsána problematika IoT a M2M. Na tuto část následně navazuje popis problematiky domácích asistentů a s nimi spojené platformy Dialogflow. V praktické části je pak podrobně rozebráno zvolené řešení z hlediska použitého hardwaru a softwaru. Celý postup vývoje aplikace je strukturován do návodu, dle kterého je možné tuto aplikaci zrekonstruovat, což bylo jedním z bodů zadání. Výsledná aplikace byla otestovaná na reálném zařízení Raspberry Pi 3, do kterého student nainstaloval Google Assistant. Toto zařízení díky připojeným senzorům a vytvořené aplikaci sloužilo jako chytrá domácí meteostanice. Zadání práce bylo splněno v celém rozsahu, avšak teoretická část obsahuje několik nepřesností. Na základě výše zmíněných informací hodnotím práci známkou B / 85 bodů a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Štůsek, Martin

Bakalářská práce studenta Vladimíra Matuly se zabývá realizací hlasového asistenta Google Home na jednodeskovém počítači Raspberry Pi. Hlavním cílem je poté implementace meteostanice, která umožňuje jistý stupeň interakce (rozhovoru) mezi hlasovým asistentem a koncovým uživatelem. Teoretická část práce se zaměřuje zejména na popis internetu věcí a komunikace typu M2M, na kterou navazuje přehled aktuálně dostupných hlasových asistentů. Následná praktická část je věnována popisu použitých zařízení a senzorů společně s popisem nastavení platformy Dialogflow. Bohužel technická úroveň práce je místy velmi nízká a odpovídá spíše populárně naučné literatuře. Současně lze polemizovat nad pravdivostí některých fakt uvedených z teoretické části. Tvrzení, že vrchol analogového připojení nastal v roce 2010 je důkazem výše uvedených faktických nesrovnalostí. Další nedostatky jsou spíše formálního charakteru. Použití schématu zapojení ze služby Fritzing není vhodné pro účely bakalářské práce a bylo by vhodnější jej přepracovat do technické formy. Doporučil bych také používat raději odkazy na seznam literatury než poznámky pod čarou. Jelikož číslování začíná v každé kapitole od začátku, je pro čtenáře poměrně těžké se v těchto odkazech orientovat. Dle typografických pravidel by měl být titulek tabulky uveden nad samotnou tabulkou, a ne až pod ní. Je vhodné také používat tečky u názvů obrázků. Poslední problém vidím v popisu samotné implementace. Ten je ve formě návodu děleného do jednotlivých bodů. Celý postup tak lze použít jako návod pro implementaci tohoto řešení krok po kroku. Avšak v celém textu není popsána vlastní vytvořená aplikace. Příkladem je věta „API bola vytvorená v programovacom jazyku PHP a jej kód je možné nájsť na priloženom CD“, což jsou veškeré informace o fungování vytvořeného API. Součástí bakalářské práce by měl být jednoznačně obsáhlejší popis vytvořené aplikace raději než bodový návod na nastavení služby Dialogflow. S ohledem na výše uvedené skutečnosti navrhuji známku C (75 bodů).

Navrhovaná známka
C
Body
75

Otázky

eVSKP id 110239