MALÝ, T. Vývoj testu pro rozpoznání prostorových schopností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Sekora, Jiří

Předmětem práce studenta Tomáše Malého byl vývoj aplikace, resp. hry pro testování prostorových schopností žáků základních škol. Zadání práce zapadá do souboru diagnostických testů v rámci projektu Nadané děti. Student si prostudoval problematiku diagnostických testů užívaných v psychologii a navrhl aplikaci, které „kopíruje“ klasický papírový test prostorových schopností, ale díky realizaci v podobě online hry přináší uživateli komfort se zadáváním i vyhodnocením testu. Součástí zadání nebylo vyhodnocení samotného testu, jelikož se jedná o součást vyvíjeného komplexního diagnostického nástroje, nicméně student správnost svého řešení testoval a postup konzultoval na katedře psychologie FSS MU. Po formální stránce nemám k práci výhrady. Práce představuje dobrý základ pro integraci do vyvíjeného prostředí komplexního souboru diagnostických her. Předloženou práci studenta Tomáše Malého hodnotím známkou „výborně“ / A.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Škutková, Helena

Student Tomáš Malý se ve své bakalářské práci zabýval vývojem online softwaru pro psychodiagnostiku prostorového vnímání. Součástí práce je přehledná literární rešerše, podložená 36 literárními zdroji, zaměřená obecně na měření inteligence, psychodiagnostiku a na schopnost zpracování vizuálních vjemů při testování prostorového myšlení. V praktické části student navrhl a realizoval online aplikaci pro testování prostorového vnímání. Jednotlivé kroky návrhu i volbu softwarových prostředků řádně diskutuje, funkci dílčích prvků aplikace názorně demonstruje. V práci mi však chybí dostatečné zdůvodnění volby konkrétního testu jež je realizován, případně srovnání jeho účinnosti s jinými testy prostorových schopností. Přestože programová realizace splňuje všechny body zadání, pro praktické uplatnění na rozsáhlejší srovnávací studie by bylo vhodné realizovat alespoň základní statistické vyhodnocení výsledků namísto jen jednoduchého výpisu formou tabulky. Formální stránka práce i odborné vyjadřování je až na drobný výskyt překlepů a nevhodných větných uspořádání na velmi dobré úrovni.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 110511