MICHÁLEK, M. Výpočtové modelování vlivu geometrie a modelu materiálu na kmitání lidských hlasivek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Švancara, Pavel

Bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu geometrie a modulů pružnosti jednotlivých vrstev lidských hlasivek na jejich vlastní frekvence a tvary kmitů, s využitím metody konečných prvků. Byly vytvořeny dva rovinné modely hlasivky a jeden prostorový. U každého z těchto modelů byly měněny moduly pružnosti jednotlivých vrstev a provedena modální analýza pro všechny jednotlivé kombinace materiálových vlastností. Diplomant splnil všechny cíle zadání a prokázal dobrou schopnost komplexního přístupu k řešení zadaného problému. K řešení přistupoval samostatně a iniciativně. Práce je na dobré úrovni a získané poznatky bude možno využít pro další zpřesnění výpočtových modelů lidských hlasivek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hájek, Petr

Cíle bakalářské práce byly splněny. Po rešeršní části, shrnující princip tvorby hlasu, anatomii hrtanu a zejména výpočtové modely hlasivek, následuje modální analýza tří vybraných modelů hlasivek a řešení vlivu změn tuhosti jednotlivých vrstev tkáně na vlastní frekvence a vlastní tvary. Přestože bylo v práci provedeno velké množství výpočtů a řešení bylo doplněno základní statistikou, výsledky byly interpretovány podprůměrně. V práci se objevuje také několik špatně označených obrázků a některé nejsou přeloženy do češtiny, u jedné tabulky chybí jednotky. Po rešerši na vysoké úrovni by si jinak velmi aktuální téma zasloužilo srozumitelnější podání. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 109471