ONDRUŠKA, V. Měření vybraných fyzikálních vlastností odpadních vod z bioplynových stanic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Vondra, Marek

Bakalářská práce je experimentálního charakteru a úzce souvisí s aktuálním problémem zpracování fermentačních zbytků z bioplynových stanic. Hlavním cílem práce je experimentální stanovení vybraných fyzikálních a chemických vlastností kapalné frakce digestátu, tzv. fugátu. Prezentované výsledky lze vzhledem k použitým metodám a objemu provedených prací považovat za důvěryhodné s vysokým potenciálem pro praktické uplatnění odbornou veřejností. Práce rozšiřuje současný stav poznání v dané oblasti a její výsledky lze, v rámci okrajových podmínek experimentů, označit za využitelné pro upřesnění výpočtových vztahů spojených se zpracováním (zahušťováním) tohoto typu zemědělských odpadních vod. Bakalářská práce má výbornou grafickou úpravu. Členění kapitol je logické a přehledné. Odborné vyjadřování autora je na dobré úrovni, ale místy zbytečně podrobné (popis zřejmých či nepodstatných skutečností). Množství a kvalita použitých zdrojů je adekvátní, některé v práci formulované závěry by však vyžadovaly podstatně rozsáhlejší rešerši (např. na str. 44) nebo uvedení zdroje tvrzení. Seznam použitých zdrojů není plně v souladu s citační normou. Ocenit je nutno rozsah experimentálních prací, který se blíží k úrovni diplomové práce, a vlastní angažovanost a samostatnost autora. Bakalářská práce naplnila stanovené cíle a formální náležitosti a hodnotím ji jako velmi dobrou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Zejda, Vojtěch

Student se v práci zabývá praktickým měřením fyzikálních vlastností vzorků fugátu z bioplynové stanice. Hlavní část práce tak tvoří podrobný popis způsobu měření požadovaných vlastností a diskuzi o naměřených datech. Práce je přehledná a chronologicky vhodně uspořádaná. Obzvláště oceňuji důsledný popis získaných výsledků a rozbor odchylek měření a jejich možných příčin. V obsahu práce mi však chybí hlubší rešerše problematiky odpadních produktů bioplynových stanic. Není uvedeno, jestli se v praxi některé vybrané vlastnosti odpadních produktů z BPS měří a pokud ano, tak které a proč. Rovněž postrádám srovnání naměřených výsledků s obecně uváděnými fyzikálními vlastnostmi fugátu. Dále se student sice správně zaobírá otázkou, do jaké míry je odebraný vzorek fugátu reprezentativní, ale jednoznačný závěr z této polemiky dán není. Práci studenta zkrátka chybí začlenění do kontextu celosvětové problematiky BPS a tak nelze zcela ocenit vlastní přínos práce. Po formální stránce lze také vytknout několik chyb, které snižují úroveň práce. Nebyly dodrženy citační normy a seznam symbolů není nijak uspořádán. Také začlenění obrázků do textu by mohlo být vhodnější. Je sice vhodné ocenit, že student pro psaní práce použil náročnější program, avšak z práce samotné je patrné, že tento program ještě zcela neovládá, což spolu s překlepy a gramatickými chybami působí jakoby nedodělaně. Přes veškerou kritiku je práce na dostatečné úrovni a bezezbytku splňuje zadané cíle. Práci proto doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací E
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 108890