ZAKOV, T. Návrh odstřeďovacího zařízení pro minimalizaci bílku ve vaječných skořápkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Lošák, Pavel

Předložená bakalářská práce byla zpracována zdařile. Zabývá se návrhem odstřeďovacího zařízení pro zpracování vaječných skořápek. V průběhu práce si student osvojil základní znalosti z oblasti návrhů těchto zařízení a seznámil se s normami a jejich požadavky na zařízení takovéhoto typu. Cíle práce byly splněny. Pan Tomáš Zakov prokázal při zpracovávání práce své schopnosti samostatné práce a interpretace dosažených výsledků. Tímto doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pernica, Marek

Student Tomáš Zakov se ve své bakalářské práci věnuje návrhu odstřeďovacího zařízení pro minimalizaci bílku ve vaječných skořápkách. Úvodní část práce je věnována stručnému popisu procesu, do kterého má být toto zařízení začleněno. Dále student uvádí krátkou rešerši k odstřeďovacím zařízením. Další části práce jsou již věnovány samotnému konstrukčnímu návrhu odstřeďovacího zařízení, kdy student nejprve zvážil možná technická řešení zařízení a následně vybral vyhovující koncepci. Dále už je práce zaměřena na konstrukci jednotlivých částí, které jsou velmi podrobně popsány. Přehlednost této části velmi zlepšují použité obrázky. Součástí této pasáže je také výběr ložisek, motoru a spojek, který student vhodně okomentoval a zdůvodnil. Velmi oceňuji to, že student v práci řeší technické normy pro potravinářská zařízení, rozebiratelnost a možnosti čištění zařízení. Poslední kapitola práce je věnována výpočtů nejdůležitějších částí zařízení. V práci se objevují některé chyby, jako je například na straně 12 použití různých jednotek délky nebo na straně 24 použití tečky místo krát. Práce obsahuje také sestavný výkres zařízení, který obsahuje poměrně velké množství chyb, jako je například použití podélného řezu na hřídel nebo chybějící osy na některých rotačních částech. Výkres mohl být také doplněn o detail ložiskového uzlu, který je v základním pohledu velmi špatně viditelný. I přes některé nedostatky považuji práci za velmi zdařilou, hodnotím ji známkou B a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108857