MAHRÍK, T. Využití technologií google maps a GPS pro dopravní informace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Macho, Tomáš

Pan Bc. Tomáš Mahrík se ve své diplomové práci zabýval návrhem a implementací portálu pro shromažďování a předávání dopravních informací s využitím technologií google maps a GPS. Portál měl být optimalizován i pro přístup z mobilních telefonů s OS Android. Diplomant nejprve popsal technologie používané na straně serveru a klienta včetně technologií pro vývoj aplikací pro OS Android. Navrhnul a implementoval dopravní informační systém za pomoci otevřených technologií (webový server Apache, jazyk PHP, databázový systém MySQL). Nakonec v jazyce JAVA naprogramoval a odladil aplikaci pro mobilní telefon s OS Android. Pan Bc. Mahrík dokázal samostatně nastudovat nejnovější technologie používané v sofistikovaných mobilních telefonech s OS Android. V dané problematice se dokázal výborně zorientovat. K práci přistupoval zodpovědně, iniciativně, samostatně, dosažené výsledky konzultoval s vedoucím práce. Pouze v období dokončování průvodní zprávy se dostal do menšího časového skluzu, ale i ten dokázal překonat. Jako vedoucí doporučuji diplomovou práci pana Bc. Tomáše Mahríka přijmout k obhajobě a navrhuji ji hodnotit známkou výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Holek, Radovan

Cílem diplomové práce pana Bc. Tomáše Mahríka byl návrh koncepce webového portálu zaměřeného na dopravní informace, ověření funkčnosti portálu a vytvoření aplikace pro mobilní telefony, umožňující předávání dopravních informací na tento portál. Po odborné i časové stránce se jedná o náročné zadání. Student musel zvládnout metodiku tvorby informačních systémů v prostředí internetu, seznámit se s technologiemi pro zobrazování mapových podkladů, s technologiemi pro vývoj mobilních aplikací, navrhnout odpovídající datová a procesní řešení , zrealizovat základní verzi webového portálu a sw pro komunikaci mobilního zařízení s dopravním informačním systémem. Zadání diplomové práce bylo splněno , výsledkem řešení je fungující informační systém pokrývající základní požadavky zadavatele systému jak pro návrh webového portálu, tak i komunikační rozhraní pro mobilní zařáízení. Student prokázal výborné znalosti v uvedené problematice, orientuje se jak v v problematice tvorby informačních systémů, v jejich architektuře, v používaných technologiích i v metodikách používaných při vývoji informačních systémů. Pro cílové řešení si diplomant zvolil databázový stroj MySQL, jazyk PHP pro portálovou část aplikace a JavaScripty xHTML, Ajax a javu pro programování na straně klienta se zaměřením na operační systém Android. Práce je logicky členěna do 5 kapitol , v kapitole 1 jsou uváděny převzaté informace o použitých technologiích. Vlastní práce diplomanta je soustředěna v kapitole 2., která se zabývá návrhem dopravního systému složeného z webového portálu a mobilní aplikace a dále v kapitole 3., kde je řešena implementace webového portálu a implementace mobilní aplikace. Kapitola 4. se zabývá možnostmi vylepšení systému a v páté kapitole jsou shrnuty dosažené výsledky.Práce je na velmi solidní jazykové a grafické úrovni. Poměr mezi částí převzatou z literatury a vlastní prací diplomanta je vyvážený. Diplomová práce svědčí o inženýrských schopnostech pana Bc. Mahríka a doporučuji ji k obhajobě s návrhem na hodnocení výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 39170