SUKOVATÝ, A. Vliv frekvenčního měniče na životnost ložisek a jejich poškození [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Nahodil, Petr

Zpracování diplomové práce naplnilo její cíle zadaní. Student realizoval dvě dílčí měření, která provedl na zkratovém generátoru VUT Brno. V prvním měření se zaměřil na vliv změny pulzní frekvence na vibrace elektromotoru, ve druhém měření pak hledal souvislosti mezi analýzou napájecího proudu a analýzou vibrací. Během zpracování DP se naučil ovládat analyzátor VA4, ve kterém prováděl veškeré analýzy pomocí moderních metod diagnostiky, které pak vyhodnocoval v programu DDS . K řešení DP student přistupoval konstruktivně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Krejčí, Petr

Diplomant se ve své práci zabýval vlivem frekvenčního měniče na životnost ložisek a jejich poškození. Práce se zabývá aktuálním tématem vibrodiagnostiky a elektrodiagnostiky na točivých elektrických strojích. Z široké oblasti diagnostiky si vybral problematiku, která je v praxi velice žádána a její řešení může přispět k omezení nežádoucích projevů pulzních měničů s vlivem na životnost ložisek. V úvodní části DP student popisuje problematiku diagnostiky elektrických strojů, zabývá se různými důvody a příčinami vzniku poškození ložisek a nastiňuje případná opatření k zvýšení životnosti. Dále student experimentálně analyzoval dvě problematiky možného vlivu pulzního měniče na poškození ložisek. V první se zabýval porovnáním projevu pulzní frekvence měniče ve spektru proudu a vibrací motoru i generátoru. V druhé se zabýval vlivem změny pulzní frekvence měniče na vibrace. K diagnostice studen využil moderní prostředky, které jsou v současné době standardem, a provedeným experimentem s následnou formulací opatření k omezení vlivu měniče na životnost ložisek bezezbytku naplnil cíle zadání. Daná práce má velice dobrou odbornou úroveň, která ukazuje na skutečnost, že diplomant musel na vysoké úrovni zvládnout i problematiku, která přímo nesouvisí se zaměřením jeho studia. Menší výhrady mám k zpracování grafů z měření, které v případě zobrazení měřených veličin v závislosti na čase zobrazují časové měřítko ve formátu hh:mm:ss, což vede k ztížené interpretaci některých naměřených výsledků. V závěru práce student provádí návrh opatření, které z jeho pohledu mohou analyzované vlivy pulzního měniče eliminovat. Pro ověření dopadu těchto opatření by určitě stálo za to ověřit předložené návrhy i experimentem. Přes výše uvedené výhrady práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit stupněm A/výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 109251