RUSKOVÁ, M. Elektromagnetický rezonátor jako zdroj elektrické energie na železniční trati [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Hadaš, Zdeněk

Diplomová práce se zabývá návrhem elektromagnetického rezonátoru, který bude sloužit jako nezávislý zdroj elektrické energie na železniční trati při průjezdu vlaku. V práci jsou rozebrány dva typy konstrukčního řešení pro lineární a nelineární uložení a obě varianty porovnány. Z formálního hlediska je práce plná nepřesných technických výrazů, které byly zaneseny nedůsledným překladem a špatnou interpretací z originálu, např. v Tab 1. uvedení solárních panelů do množiny mechanického zdroje energie atd. V kapitole 6 studentka prokázala dobrou úroveň znalostí a systematický přístup při řešení zadané problematiky a přes drobné nedostatky v simulačních modelech splnila cíle práce, jen finální návrh zařízení je pouze nastíněný a mohl být doveden až do konce. Vzhledem k uvedenému je práce na dobré úrovni, ale na její výsledky lze navázat a ukázala výhody nelineárního rezonátorů v této aplikaci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Singule, Vladislav

Zadání práce bylo poměrně náročné a rozsah požadovaných prací zahrnoval víceoborovou problematiku. V různé kvalitě byly splněny všechny body zadání. Postup řešení je logický – od formulace problému a cílů práce přes analýzu současného stavu stanovené skupiny harvesterů ke koncepčnímu návrhu a simulačnímu ověření dvou konceptů elektromechanických vibračních generátorů – s lineární a nelineární tuhostí. Tyto návrhy jsou však vedeny spíše intuitivně bez bližšího zdůvodnění rozměrů a klíčových parametrů navrhovaných konstrukcí. Přesto konstatuji, že studentka dosáhla použitelných výsledků, dokázala je správně interpretovat a vyvodit z nich vlastní závěry pro konstrukci jednotlivých komponent. Výsledky práce jsou využitelné, pro využití v praxi je však nutné je dále rozvíjet. Po stránce formální je práce uspořádána sice logicky, ale formální úroveň je slabší – např. chybí explicitní formulace cíle, komentáře k řadě obrázků jsou příliš stručné a na hranici srozumitelnosti, u převzatých obrázků bych považoval za vhodný český popis kvůli shodě obrázků s doprovodným textem, atd. Stylistická úprava je velmi slabá – problémem je shoda podmětu s přísudkem, překlad poznatků z citovaných pramenů je odborně místy zcela špatný a celkově je práce zatížena neúnosným počtem pravopisných a faktických chyb, především v odborné terminologii. Práce s literaturou je na dobré úrovni, studentka dokázala získat skutečně relevantní a soudobé prameny, ale jen málo z těchto pramenů dokázala využít pro svoji práci. U některých poznatků (např. Obr. 1, Obr. 2) chybí citace, ale celkově hodnotím práci s citacemi jako dobrou. S uvážením všech kladů a nedostatků práci celkově hodnotím jako uspokojivou/D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 108820