SUSNA, D. Návrh chladícího okruhu pro odvod tepla z kondenzátoru parní turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kracík, Petr

Předložená diplomová práce se zabývá návrhem chladicího okruhu pro odvod tepla z kondenzátoru PT. Student navrhl a spočítal několik variant řešení z pohledu konstrukčního i pohledu využití různých teplonosných médií, které mezi sebou porovnal. Práce splnila zadání v celém rozsahu, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím známkou velmi dobře / B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Pospíšil, Jiří

Předložená práce se věnuje problematice odvodu tepla při kondenzaci páry za parní turbinou. Práce se v jednotlivých popisných kapitolách věnuje uvedení porblematiky popisem R-C oběhu a konkretizaci významu odvodu tepla, přehledu možných realizací kondenzace páry včetně historických, popisu problémů spojených s kvalitou chladicí vody a její úpavou. Druhá část práce se věnuje vlastnímu návrhu chladicího okruhu s mokrou chladicí věží s přirozeným porouděním a suchou chladicí věží s nuceným prouděním. Uvedeny jsou výpočtové postupy obou variant zahrnující tepelný a hydraulický výpočet. Výsledky návrhů jsou mimo jiné prezentovány formou provozních map. Přínosem této práce je zpracovaná výkresová dokumentace, která naplňuje požadavky zadání. K práci mám připomínky především formální povahy. Některé obrázky mají anglické popisky, což by bylo vhodné doplnit v české práci překladem, např. obr. 2.2. Některé přebrané obrázky jsou méně kvalitní, což způsobuje zhoršenou čitelnost uvedených popisků. Rezervy jsou v grafickém pojetí práce, konkrétně v malém odstupu textu od záhlaví, nebo zobrazením prázdné strany 38. V závěru práce jsou zařazeny tabulky parametrů, které by bylo vhodnější uvést v kapitolách předchozích. Předložená diplomová práce splňuje zadání a všechny požadavky na ni kladené. Student prokázal dobrou orientaci v řešené problematice, samostatný a kreativní přístup řešení zadaného problému. Doporučuji proto diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108472