ČADA, M. Statistické vyhodnocení rozměrového ustavení automobilu pro 3D měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Šrámek, Jan

Bakalářská práce splnila všechny požadavky, které byly na řešený problém kladeny. Student prokázal dostatečný přehled v oblasti metrologie a přesných délkových měření v automotive. V bakalářské práci byla řešena problematika měření nových automobilových karoserií během výroby a měření rozměrů karoserie kompletního automobilu. Student prokázal dostatečnou míru samostatnosti při řešení úkolů. V bakalářské práci jsou výsledky prezentovány přehlednou a výstižnou formou. Vlastní téma práce vychází z dlouholetých praktických zkušeností studenta kombinovaného studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Jankových, Róbert

Bakalářská práce Michala Čady odpovídá zadání. Práci považuji za původní, pro praxi přínosnou a v několika směrech originální. Metodika splnění cílů práce je správná. Student prokázal schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich správné závěry. Hodnocená práce prokazuje schopnost studenta samostatně pracovat a řešit praktické problémy v oblasti rozměrových kontrol při výrobě automobilů. Práce je logicky rozdělena do osmi kapitol, závěru a osmi příloh. Všechny kapitoly a přílohy jsou úplné a přehledné. Jednotlivé části práce na sebe přirozeně navazují a dokumentují postup řešení i úroveň splnění jednotlivých cílů práce. Za hlavní přínos je možné považovat navrženou metodu ustavení přenesením souřadného systému přes naskenované plochy vnější části karoserie automobilu včetně jejího ověření v praxi. Po formální stránce je hodnocená práce zpracována na velmi dobré úrovni prakticky bez věcných, gramatických nebo formulačních nedostatků. Výjimku tvoří nepřesné formulování podstaty koeficientu „chí“ u vztahu (6) na str. 38, který obecně nemusí souviset s normálním rozdělením a hlavně chybný vztah (5), který neodpovídá textu za vztahem (4). Obě nepřesnosti vznikly převzetím tiskových chyb ze skript [10]. S tím ovšem souvisí i pesimistický výpočet nejistoty typu A měřicího systému č. 1 (tab. 3) a dalších následných výpočtů rozšířené nejistoty. Při obhajobě je nutné uvést správné hodnoty nejistot. Za zbytečné nedostatky je ovšem možné uvést např. nižší kvalitu některých obrázků (např. obr. 6, obr. 21), chybějící odchylkové spektrum na obr. 3 a 4, nedodržení jednotné doporučené formy při psaní seznamu použité literatury a zdvojený odkaz na literaturu na str. 41. Student při zpracování práce vychází z doporučené literatury, kterou iniciativně doplnil o další vhodné tuzemské a především zahraniční anglicky psané publikace. Vlastní text je tvůrčím způsobem doplněn o řadu nových myšlenek a jako celek logicky propojen. Citace jsou správně formálně uvedeny a přehledně rozlišují převzatý a původní text. Výsledek práce prokázal, že autor má velmi dobré zkušenosti z práce s technickou literaturou v oblasti analýzy rozměrových specifikací a rozměrových kontrol automobilů. Práce jako celek představuje zdařilou technickou publikaci a může být plně využita ve výuce příslušných předmětů i v praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 105649