PÁBLOVÁ, P. Pracovněprávní vztahy z hlediska optimalizace mzdových nákladů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Musilová, Helena

Studentka se věnuje stále aktuálnímu tématu optimalizace mzdových nákladů zaměstnavatele. Teoretická část tvoří logické východisko pro další části práce. Analytická část obsahuje posouzení problému v jeho souvislostech, přičemž studentka propojuje informace od podnikatele s vědomostmi získanými v průběhu studia. Přínosné je vyhodnocení SWOT analýzy, což přispělo ke zpracování návrhů. V návrhové části studentka osvědčila schopnost interpretovat poznatky a vyvodit z nich adekvátní závěry. Předložené návrhy jsou prakticky využitelné, což kladně hodnotí dotčený zaměstnavatel. Text má dobrou jazykovou úroveň, je vhodně strukturovaný, srozumitelný a logicky uspořádaný. Studentka užívá správně odbornou terminologii. Studentka zcela splnila cíl dle zadání a předložila několik návrhů řešení daného problému, přičemž zhodnotila ekonomické hledisko i realizovatelnost. Práce odpovídá zaměření bakalářského studijního oboru. Bakalářská práce splňuje požadavky kladené na tento typ závěrečné práce a lze ji doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

MBA, Petr Jarchovský,

Studentka, Petra Páblová, se ve své bakalářské práci zabývala otázkou pracovněprávních vztahů z hlediska optimalizace mzdových nákladů ve firmě Negocio s.r.o. Teoretický rozbor práce vychází z ověřených zdrojů literatury a je velmi přehledně a chronologicky sepsán. Samotná rozsáhlost využité literatury, především pro ověření informací, by však mohla být rozvinutější. Studentka se nevyvarovala interpunkčních, grafických, faktických i stylistických chyb, které provázejí celou práci. Řazení jednotlivých kapitol a souhrnů je mnohdy zmatečné. V analytické části se Petra Páblová zabývá jak ekonomickými, tak pracovněprávními vztahy ve společnosti a důkladně je hodnotí. Zde bych vyzdvihl práci s elektronickými zdroji dat – www.justice.cz a velmi dobrou orientaci v účetních závěrkách společnosti. U analýzy „Produktivity práce z tržeb“ bych se spíše přikláněl k využití aktuálního počtu zaměstnanců v daném roce pro lepší přehlednost problematiky. Návrhová část je zpracována detailně a s potřebnými informacemi. Jednotlivé návrhy jsou podloženy faktickými daty a výpočty a je z nich patrná invence studentky a její přínos k realizovatelnosti bakalářské práce. Na konci návrhové části však postrádám detailní kompletní shrnutí. Velmi oceňuji přístup studentky k jejímu úkolu a splnění cíle, kdy očividně byla ve velmi úzkém a dlouhodobém kontaktu se společností a snažila se získat maximální množství informací i spolu s důležitou zpětnou vazbou. Cíl, který je pro tuto bakalářskou práci určen, je, dle mého názoru, splněn v plném rozsahu. Bakalářskou práci jednoznačně doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Splnění stanovených cílů A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 111918