KŘEHLÍK, L. Návrh stopkové frézy s břity z PKD [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Polzer, Aleš

Student ve vypracované diplomové práci věnoval pozornost všem předepsaným cílům. O zadané téma projevoval velký zájem. Na konzultace chodil pravidelně a samostatně navrhoval další postup řešení. Četná doporučení akceptoval a drobné úpravy vždy svědomitě zapracoval. Aktivně spolupracoval i se zástupci firmy Rotana a.s., kde vyrobil prototypy řezných nástrojů pro analýzy silového zatížení při frézování Al slitin. Zadané téma řešil s podporou 64 citovaných literárních zdrojů českých i zahraničních autorů. Zpracované téma je aktuální. O výsledky již nyní projevila zájem firma Rotana a již nyní jsou plánovány další kroky ve spolupráci (další prototypy a experimentální měření silového zatížení při frézování).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Trčka, Tomáš

Posuzovaná práce je zaměřena na aplikaci utvářeče třísek na PKD. V první částí autor zpracoval teorii ze 64 citovaných zdrojů, která je zaměřena k problematice diplomové práce. Geometrie nástroje, tvorba třísky, utvářeče třísek, procesní kapaliny a další problematiku autor přehledně zpracoval, včetně některých svých vlastních obrázků. Jsou však uvedeny i části, které s prací nijak nesouvisí. Nástrojové oceli, slinuté karbidy, využití hliníkových slitin v potravinářství nebo stavebnictví nepovažuji za nezbytné uvádět. Teorii zabývající se silovým zatížením během obrábění bych také volil v první částí práce, a ne v rozpracované praktické části. V textu se vyskytují nepřesnosti jako průřez tloušťky třísky, PKD diamant apod. Utvářeče nejsou vyrobeny na čele nástroje, ale na čele destičky. Bylo by vhodné používat správné termíny jako šířka záběru hl. ostří nástroje, stejně jako termíny pro síly během obrábění: posuvovou, pasivní, řeznou a celkovou řeznou sílu. Často je zaměňována celková řezná síla pouze se silou řeznou. Také bych vytkl autorovi, že nebyly zkonstruovány válcové, ale válcové čelní frézy, které mohly mít délku pracovního hlavního ostří celého čísla (6,793 mm). Hlavním nedostatkem práce však jsou špatně uvedené vztahy (5.1) a (5.2) v experimentální části pro výpočet silové výslednice Fxy a celkové řezné síly F (v práci uváděné jako Fc). Získaná data však byla vyčíslena dle správných vztahů s druhými mocninami jednotlivých silových složek. Uvedené vztahy by zachovaly stejný trend výsledků, ovšem s většími rozdíly mezi nimi. Experimentální výsledky autor přehledně formuloval v závěru. Ty jsou pro vývoj a výzkum v oblasti supertvrdých řezných materiálů velmi perspektivní. Práci jako celek hodnotím kladně, přičemž všechny stanovené cíle práce byly splněny. Velice kladně také hodnotím dané téma, kterým se autor zabýval. Jedná se o velmi progresivní a aktuální problematiku, které má velký potenciál pro další výzkum. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 107900