KOLUCHOVÁ, P. Design přenosného ultrazvukového přístroje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Haltof, Vladimír

Na práci oceňuji především originální tvar přístroje, který má ergonomické i praktické opodstatnění a zároveň vnáší dojem přívětivosti do tohoto segmentu zdravotnických přístrojů. Práce je pojata komplexně a kromě designu samotného sonografu obsahuje také návrh bezdrátové sondy, nabíjecí podložky a prvků vizuální identity, které spolu velmi dobře korespondují. Za potenciální nevýhodu navrženého řešení považuji nemožnost použití externího napájení či datového propojení sondy. Celkový dojem z práce dále snižuje kolísavá úroveň formulací v textové části práce. Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - B, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů - A. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k tématu Design přenosného ultrazvukového přístroje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rubínová, Dana

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - B, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů - B. Ultrazvukový přístroj z nejmenší kategorie přenosných přístrojů má výhodu v rychlé diagnostice mimo specializované UTZ ambulance. Pozitivně hodnotím střídmé a účelné tvarování přístroje i sondy, oba prvky působí přívětivě směrem k pacientovi. Jednoduché tvarování plní vysoké hygienické nároky, které tato zařízení musí splňovat. Za nedostatek považuji to, že variantní návrhy byly vytvořeny pouze pro vlastní ultrazvukový přístroj bez vyšetřovací sondy. Z pohledu ergonomie je důležitější samotná sonda, v práci je představena pouze její definitivní podoba bez dokladování procesu jejího návrhu. Eliptický tvar sondy je netradiční, nereaguje však na funkční snímací plochu, která se blíží čtverci. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design přenosného ultrazvukového přístroje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 109533