NOVOTNÝ, L. Vyjížděcí stůl karosářského lisu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Omes, Jiří

Autor diplomové práce přistupoval k řešení problému aktivně a zadání splnil v plném rozsahu. V práci je řešen vyjižděcí stůl karosářského lisu, který má pojezd do kříže. V úvodu práce je zpracován podrobný přehled týkající se manipulace s hmotnými nástroji. Při samotném řešení problematiky vyjížděcího stolu diplomant postupuje v logických krocích. V kapitole 3.2. Základní kinematika stolu autor provádí návrh pojezdů vyjížděcí stolu. Z tohoto návrhu uspořádání pak vyplývá návrh pohonů pro jednotlivé směry. V každém směru jsou navženy dva elektromotory pro dvě poháněcí kola. S problematikou přívodů energie se student vypořádal elegantním použitím akumulátorového pohonu. Kapacita baterií je navržená na nabíjecí cyklus jednou za pět dnů, při počtu výměn nástroje 3 za den. Nabíjecí poloha je v rámci upnutí v karosářském lisu. Nedílnou součástí každého vyjížděcího stolu je kolejiště. Student se při návrhu tohoto uzlu musel vypořádat s mimoúrovňovým uspořádáním pojížděcích kol stolu. Vyřešil to použitím hydraulických zvedacích válečků umístěných v kolejišti. V práci je provedena analýza MKP, podle které je navržena stolní deska. Kladně lze hodnotit pokus o finanční zhodnocení a hlavně návrh bezpečnostních opatření týkající se pohybujícího stolu s nástrojem. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Tůma, Jiří

Jedná se o výbornou inženýrskou práci, která svým obsahem a také rozsahem nenechává prostor pro kritiku. Návrh vychází ze zadání a návrhových výpočtů, na základě nichž je sestaven model konstrukce stolu a po získání reálných dimenzí je vše zase překontrolováno kontrolními výpočty. Model zařízení je dotažen do posledního detailu a je myšleno na vše související s tímto zařízením (polohování, nabíjení, hydraulický pohon kolejnic...). Svým rozsahem (163 stran v PDF včetně příloh) tato práce poněkud čtenáře zaskočí, ale po pročtení se zde nenachází nic zbytečného, vše souvisí se zadaným tématem, práce je navíc psána čtivě a srozumitelně. Jak již bylo zmíněno v úvodu tohoto odstavce, práci hodnotím jako výbornou a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108569