TEUER, T. Kvalifikace postupů svařování kobaltových a nerezových žáruvzdorných slitin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Sigmund, Marian

Práce je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí, a to části teoretické a praktické V teoretické i praktické části práce Tomáš Teuer a provedl rozbor kvalifikace možných postupů kobaltových a nerezových slitin, tzv. heterogenního svarového spoje na konkrétní svařované součásti, která je v teoretické části této bakalářské práce podrobně popsána, podle praktického zadání od spolupracující firmy. V teoretické části je literární rešerže jak konkrétní použité technologie svařování u této součásti, tak i rozbor svařitelnosti použitých základních materiálů, včetně přídavného materiálu. Dále je sepsáno, podle norem, srovnání možných postupů kvalifikace postupu svařování (WPQR), včetně důvodů proč bylo nakonec použito postupu kvalifikace na základě předvýrobní zkoušky. Kvalifikovaný postup svařování je závěrem doložen v příloze. V praktické části je popsán experiment, včetně použitých základních i přídavných materiálů – jednotlivých vzorků, parametrů svařování vzorků, vyhodnocením svařovaných vzorků vizuální a penetrační zkouškou a hodnocením makrostruktury a měřením tvrdosti svaru. Závěrem jsou uvedeny možné návrhy ideálních podmínek svařování pro tuto součást doporučené svařovacím inženýrem spolupracující firmy. Je bohužel škoda, že některé z doporučení nenavrhl sám Tomáš Teuer, který se praktické realizace experimentu osobně účastnil. I když ve spolupracující firmě mají letité odborné i praktické zkušenosti se svařováním těchto materiálů a mnoho možností – návrhů na zlepšení není. Což je shrnuto v závěru, že ve spolupracující firmě zůstanou u zavedeného a nakvalifikovaného postupu svařování této konkrétní součásti. I když myšlenka žárového pokovení (nástřiku) je jistě zajímavá a stálo by zato sní, vývojem tímto směrem, jistě v budoucnu pokračovat. Každopádně účelem zadání ze strany spolupracující firmy bylo porovnat a případně navrhnout případné změny, jak v použitých postupech, tak v použité technologii. Což Tomáš Teuer závěrem splnil. Práce je realizována pro konkrétní firmu, praktické téma, což bude jistě ku prospěchu k dalšímu buď profesionálnímu rozvoji v oblasti svařování, případně dalšímu studiu svařování Tomášovi Teuerovi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kubíček, Jaroslav

Předložená BP je zaměřena na svařování vcelku náročného heterogenního spoje - korozivzdorné oceli a kobaltové slitiny. Práce je zpracována dle cílů zadání a splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci. V experimentální práci je proveden rozbor WPQR na základě kterého jsou doporučeny podmínky svařování. BP splňuje podmínky zadání a doporučuji BP k obhajobě. Připomínky: str. 10 postrádám vysvětlení zkratky GTAW v textu a v BP jsou dva termíny GTAW a WIG - doporučuji sjednocení str. 16 nepřesný popis výroby Ar a teploty varu plynu je mínus 185°C str. 19 stanovení teploty předehřevu dle Séferiána je minulostí - dnes se používá EN 1011-2 str. 21 do kapitoly austenitických ocelí nepatří chromové kalitelné oceli str. 28 použitý přídavný materiál je niklová ne chromniklová slitina str.29 první a druhý odstavec kap. 4.4 si protiřečí - pro austenit. ocel se předehřev nepoužívá a teplota interpass je do max.150°C. Předehřev je nutný při svařování Stellitu 6 v tab 10 schází údaj o svařovacím proudu a vnesené teplo se dle EN udává v kJ/mm str. 33 v návrhu ideálních podmínek bych doporučoval uvést především všechny podmínky a parametry svařování

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

eVSKP id 108599