BLUNÁR, J. Design brýlí pro virtuální realitu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Sládek, Josef

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - A, úroveň tvarové kultivace - B, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresu - B. Jedná se o poměrně komplikovaný celek, sestávající z několika částí se specifickými požadavky a s významnou rolí ergonomie. Čelní segment je razantně dominantní, nepřekombinovaný a výrazově čistý se systémem vysouvání umožňující využití dioptrických brýlí. Klíčové jsou centrální boční prvky, které mají svou geometrickou a funkční logiku propojující tvarově jednotlivé části, takže celek působí provázaně a harmonicky. Centrální segmenty zároveň přirozeně integrují ovládací prvky a antény pro bezdrátový adaptér, který je v zadní horní části. Integrovaný bezdrátový přijímač je autorovou inovací, která je v souladu s vývojovými trendy. Pozitivně hodnotím celkové zpracování a dotažení koncepce včetně všech detailů. Oceňuji též konstrukčně technologické a ergonomické řešení (s maximalizací opěrných ploch), barevné varianty, fundovanou textovou část a zpracování fyzického modelu. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design brýlí pro virtuální realitu v oboru průmyslový design.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

John, David

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu – B úroveň tvarové kultivace – A barevnost navrženého designu - B grafická úprava výkresů – B Bakalářská práce ve svém úvodu detailně analyzuje stav prostředků pro virtuální realitu jak z technického tak historického pohledu. Samotný návrh je nápaditý a originální. Tvarování zadních partií headsetu je kultivované a propracované. Přední partie ale působí ve srovnání se zadní části mohutně a strnule. Přední části by prospělo barevné nebo tvarové rozdělení. Celkově se jedná o propracovaný návrh, na velmi dobré úrovni. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design brýlí pro virtuální realitu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 109166