MICHLOVSKÝ, J. Design koše na tříděný odpad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Sládek, Josef

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - B, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresu - A. Jedná se o koncepci, která logicky rozšiřuje zadání na tři různé objemy (15, 22 a 30 l), vzhledem k různým individuálním potřebám uživatelů. Proporčně vychází z identické základny a víka, s různou výškou. Pozitivně hodnotím jednoduchý kubus s výraznými vertikálními rádiusy a lehkým charakteristickým prohnutím víka. Elementární princip otevírání je u malých objemů příznivý a střízlivý výraz je v souladu s ekologií. Výhodou je vhazování odpadu malých rozměrů přímo bez sundání víka a přehled o stavu zaplněnosti košů. Sestava je výrazně oživena různými otvory vík, které jsou hravé a podporují zájem o třídění odpadu. Oceňuji rovněž dotažení detailů včetně plastického zpracování dna, prolis pro konzolu (fungující též jako madlo pro přenos celého koše), plynule vystupující profily pro fixaci víka a vlastní konzolu. Celkově jde o dotaženou řadu, umožňující značnou variabilitu, lze volit uložení na podlaze nebo zavěšení na stěnu a zejména počet a objemy košů a vybírat ze čtyř barevných variant. Kladně hodnotím též řešení piktogramů a loga. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design koše na tříděný odpad v oboru průmyslový design.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rubínová, Dana

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - B, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu - A a grafická úprava výkresů - B. Samotné nádoby jsou řešeny minimalisticky s logickým tvarováním a výrazným akcentem v podobě specifických vík dle typu odpadu. Celek působí jednoznačně a jednoduše, je vysoce variabilní, invence je patrná spíše v detailech než celku. Za problematické považuji deklarované umístění košů do menších bytů, ve kterých jsou omezené možnosti, kam je situovat. Uplatnění by našly spíše ve velkých bytech, rozhodně však mimo hlavní prostory, kde budou poutat pozornost a konkurovat si se zařizovacími předměty. Jistě by také vynikly ve větším prostoru veřejného interiéru, stravovacích zařízeních, ubytovacích zařízeních, obchodních centrech. Ve školských zařízeních by díky hravé formě i barevnosti mohly poutat pozornost dětí a být tak nenápadným motivačním prvkem pro uvědomělost v třídění odpadu. Možným problémem může být i to, že víko není plně uzavřeno, bude tedy docházet k úniku pachů, zejména v případě směsného odpadu. Bakalářská práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design koše na tříděný odpad.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 109172