PTÁČEK, T. Penetrace kovu do bentonitových formovacích směsí při odlévání litinových odlitků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Záděra, Antonín

Cílem diplomové práce bylo provést u vybraného výrobce odlitků VAG statistickou analýzu dat získaných z výrobního procesu a provést metalografické hodnocení vad – zapečenin u reálných odlitků. Na základě výsledků analýz a měření vývinu plynů během plnění dutiny formy stanovit základní faktory ovlivňující výskyt hlubokých připečenin u litinových odlitků u daného výrobce. V úvodu práce diplomant provedl teoretický rozbor mechanismu vzniku připečenin a popsal základní vlivy na rozsah penetrace. V úvodu praktické části provedl komplexní hodnocení dat sledovaných výrobních parametrů. Výsledky statistického hodnocení objektivně a správně formuloval. Na základě místa výskytu a tvaru vad diplomant klasifikoval vady jako explozivní penetraci a pro tuto vadu navrhl i experimentální ověření. Připravil vlastní experiment měření vývinu plynů ve formě v průběhu odlévání i navrhl a sestavil měřící techniku. Měření provedl, statisticky zhodnotil a výsledky správně a jasně interpretoval. Závěry z experimentu podpořil hodnocením vad u sledovaných odlitků metalografickou a REM analýzou. Práce je zpracována na velmi dobré technické a odborné úrovni. Diplomant pracoval zcela samostatně a vnesl do práce originální pojetí řešení vad u litinových odlitků vyráběných na automatických formovacích linkách. Závěry jsou jasně formulovány a z výsledků práce vyplývají i zajímavá doporučení pro slévárnu VAG.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Neudert, Alois

Řešitel provedl opravdu hluboký rozbor dostupné literatury o penetracích. Práce měla konkrétní náplň - řešení vady ve slévárně VAG Hodonín. Řešitel správně analyzoval vadu jako explosivní penetraci. Velmi zajímavé je i porovnání dvou linek a jejich formovacích směsí a statistické zpracování všech dostupných parametrů. Navržená metoda měření tlaku plynů při plnění formy ukázala výhodnost většího odvzdušnění formy, které vedlo k odstranění vady. Autor tímto zcela splnil zadání a práci je třeba hodnotit jako velice úspěšnou. Nepodstatnou výhradu mám k výpočtu objemu páry, která vznikne ve formovací směsi jejím zahřátím na teplotu 100 °C. (strana 50 - 51) Ve formovací směsi je podstatně více plynů. Při 100 °C se uvolní pouze volná voda, kolem 200 °C se uvolní volně vázaná voda z bentonitu a při teplotách 500 - 700 °C se uvolní další, tentokrát pevně vázaná voda. Celkem bentonit obsahuje přes 9 % ztráty žíháním. Kromě toho probíhá současně rozklad uhlíkaté přísady v intervalu 250 až asi 600 °C. Celkové množství těchto přísad je v této slévárně 11 % ve směsném bentonitu. Dále je nutno odvést plyny z jader. Také není v práci uvedeno proč zde (rovnice 5.5) dosazujete tlak 101 325 Pa. Rozhodně to neodpovídá v práci naměřeným hodnotám. Tento nedostatek ale nijak nesnižuje celkový výsledek práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108137