BOŽEK, M. Aktuální a progresivní způsoby vytápění tepelnými čerpadly [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Lisý, Martin

Předložená práce se zabývá problematikou způsobů vytápění rodinných domů a moderních trendů v této oblasti se zaměřením na využití tepelných čerpadel.První část práce obsahuje rešerši tepelných čerpadel s ohodnocením jejich pozitivních i negativních vlastností. Na teoretickou část navazuje výpočet možností výtápění u modelového domu, kde je po stanovení ztrát objektu a potřeb dodávek tepla provedeno porovnání vybraných technologií. Výpočet mohl být doplněn o porovnání s jinými zdroji vytápění. Při zpracování závěrečné práce postupoval student aktivně, prokázal dobrou schopnost samostatného řešení zadaného úkolu. Práce neobsahuje zásadní nedostatky a chyby, po formální, jazykové a pravopisné stránce je práce na dobré úrovni. Po získání dalších znalostí a praktických zkušeností může být student kvalitním odborníkem pro energetickou praxi. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou velmi dobře/B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Brázdil, Marian

V názvu a charakteristice překládané bakalářské práce jsou zmíněna tepelná čerpadla. V cílech práce pak obecně rešerše základních způsobů vytápění rodinných domů. Autor v práci uvádí základní popis tepelných čerpadel a jejich dělení. Informace k posledním vývojovým trendům u tepelných čerpadel mohly být zpracovány detailněji, např. i s využitím zahraničních informačních zdrojů. Ostatní/alternativní způsoby vytápění se v úvodní rešeršní části práce neobjevují a jsou zmíněny až v kapitole popisující reálný objekt a následně v kapitole věnující se zhodnocení. Druhý a třetí cíl práce, porovnání jednotlivých způsobů vytápění a na to navazující zhodnocení je provedeno popisem tepelných zařízení stávajícího obytného domu, které je zajištěné třemi způsoby, resp. jejich kombinací a které částečně vychází z existujícího projektu. Tato část je poměrně dobře popsaná, ale patrně nejzajímavější informace kterou je výsledné ekonomické zhodnocení v podobě návratnosti, bohužel uvedena není. Po formální stránce je práce přehledná, dobře strukturovaná, s minimem překlepů nebo chyb. Případné výtky jsou uvedeny v otázce k obhajobě. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 108771