ČAGÁNEK, R. Možnosti uplatnění numerických simulací v technologii vytavitelného modelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Horáček, Milan

DP Radima Čagánka je zpracována na velmi dobré úrovni a plně splnila zadání, totiž především ověřit možnosti využití numerických simulací v technologii vytavitelného modelu. V prvé části práce bylo toto ověření, tj. především ověření spolehlivosti simulací, dokumentováno na příkladu postupného vylepšování technologie konkrétního odlitku (tzn. snižování výskytu staženin a ředin v kritických místech odlitku) - výsledky simulací verifikovány odlitím součásti a jeho rentgenem. Druhá část experimentů pak směřovala ke zlepšení využití tekutého kovu, tj. snížením podílu vtokové soustavy. Zde opět simulace nejdříve naznačila možnosti zlepšení a praktické odlití pak toto potvrdilo. Práce má tedy velký význam i ekonomický. Přístup diplomanta ke zpracování DP hodnotím jako velice příkladný, práci se věnoval delší dobu a samostatně. Znalosti zřejmě uplatní i v praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Cileček, Jarmil

Diplomová práce je zpracována na velmi dobré úrovni. Teoretická část svědčí o dobrých teoretických znalostech studenta. Své teoretické znalosti aplikuje úspěšně do praktických aplikací simulace tuhnutí u náročného odlitku pro oblast letectví. Vtoková soustava navržena dle simulace v DP byla aplikována v praxi a odpovídá závěrům DP. Diplomová práce dále ještě řeší další odlitky, jejichž aplikace dle DP zásadně zvyšuje využití kovové vsázky a tím také snižuje výrobní náklady při výrobě daných odlitků. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 109555