MAHEL, P. Bezpečnost zařízení pro upínání obrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Blecha, Petr

Diplomant přistupoval k vypracování zadaných cílů zodpovědně a průběžně konzultoval dosažená dílčí řešení. Dosažený výsledek najde velmi dobré uplatnění jak v praxi, tak v teorii. Zde bude potřeba doplnit legislativní požadavky do požadavkových listů vztahující se k EU prohlášení o shodě. I přes uvedenou připomínku mohu konstatovat, že student prokázal schopnost řešit komplexní inženýrské úkoly související s bezpečnou konstrukcí strojních zařízení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Bradáč, František

Předložená diplomová práce je zaměřená na analýzu požadavků na bezpečnost zařízení pro upínání obrobků. Práce je zpracována v dostatečném rozsahu. V první části práce, kapitole 3, diplomat analyzuje a třídí způsoby upínání obrobků dle způsobu upínání a dle obráběcích technologií. Diplomat se zaměřil na běžné druhy upínání, ale dle mého názoru chybí některé méně rozšířené způsoby, jako např. podtlakové či zamrazováním. V následujících kapitolách 4 až 7 je provedena obsáhlá rešerše mapující legislativní požadavky jak Evropské unie, tak národní a dále je zde uveden rozbor norem a metodiky snižování rizik. Jedna z hlavních kapitol je kapitola 8, která přehledně shrnuje jednotlivé bezpečnostní požadavky kladené na upínací zařízení, které vycházejí z relevantních norem. V dalších kapitolách již diplomant navrhuje vlastní příklad upínacího zařízení, na kterém následně prezentuje postup analýzy, která je popsána v dřívějších kapitolách. Kapitola 9 shrnuje požadavky na vybrané upínací zařízení a je zde prezentováno blokové schéma tohoto hydraulicky ovládaného sklíčidla. Kapitola 10 shrnuje získané požadavky z předcházejících kapitol do souboru požadavkových listů, jako jednoho z požadovaných výsledků práce. V kapitole 11 diplomantem navrhován hydraulický obvod včetně hydraulického agregátu a navazujícího řízení a jeho komponent. Zde bych ovšem měl několik připomínek k navrhovanému řešení a komponentům. Na straně 80 je pro detekci polohy hydraulického válce navrhován snímač BIP LD2-T070-03-S75 a dále pro snímání upínacího tlaku snímač tlaku BSP B050-HV004-D06S1A-S4. Oba tyto snímače, podle svých katalogových listů, komunikují po sběrnici IO-Link. V práci ovšem v kapitole 11.5.1. je uváděno, že se pro řídící systém používají pouze digitální vstupy a výstupy. Obdobně v kapitole 11.3. je pravdivostní tabulka, která pracuje s binárními hodnotami i když tyto snímače jsou analogové. Obdobně se tento nedostatek objevuje i v obr. 31. Navíc toto opomenutí také zanáší chybu do výpočtu 11.7., kde je uvažováno pouze s přenosem přes protokol Siemens ProfiSAFE a není uvažováno s případnou bezpečností protokolu IO-LINK. Kapitola 12 navíc rozebírá ještě možnost upínání obrobků pomocí upínek, kde se zde nachází přehled bezpečnostních požadavků a výpočty upínací síly pro jednotlivá použití tohoto způsobu upínání. Práce rozsahem splňuje požadavky kladené na diplomovou práci. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 109797