ČAPOŠ, E. Efektivní metody pro vytápění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Lisý, Martin

Předložená práce se zabývá problematikou způsobů vytápění rodinných domů a moderních trendů v této oblasti, zejména se zaměřením na ekologizaci zdrojů tepla pro rodinné domy. První část práce obsahuje rešerši dostupných zdrojů a technologií s ohodnocením jejich pozitivních i negativních vlastností. Na teoretickou část navazuje výpočet možností výtápění u modelového domu, kde je po stanovení ztrát objektu a potřeb dodávek tepla provedeno porovnání vybraných technologií s vhodně formulovanými závěry. Při zpracování závěrečné práce postupoval student aktivně, prokázal dobrou schopnost samostatného řešení zadaného úkolu. Práce neobsahuje zásadní nedostatky a chyby, po formální, jazykové a pravopisné stránce je práce na dobré úrovni. Po získání dalších znalostí a praktických zkušeností může být student kvalitním odborníkem pro energetickou praxi. Předloženou práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Špiláček, Michal

Práce je rozdělena na rešeršní a výpočtovou část. Rešeršní část naplňuje první dva cíle práce tím, že je v ní uvedena analýza základních způsobů vytápění RD a také je zde uvedeno porovnání jednotlivých způsobů vytápění, a to pomocí tuhých a plynných paliv, solárními systémy a tepelnými čerpadly. Rešerše je zpracována dostatečně, ale občasná těžkopádná formulace znesnadňuje pochopení textu. Výpočetní část práce potom naplňuje poslední cíl práce. Na modelovém objektu je provedeno zhodnocení dvou alternativních metod k současnému stavu vytápění. Výpočet je proveden správně, ale pouze právě jen na dvou případech. Vzhledem k rozsahu rešerše by bylo vhodné přidat i výpočet pro minimálně další tři systémy, např. moderní kondenzační kotel, tepelné čerpadlo a využití solárního systému aspoň s jednou nabízenou variantou. Celkové je práce zpracována přehledně a logicky, ale v seznamu symbolů a značek chybí označení z Obr. 1, rovnice jsou psány s hvězdičkami a občas chybí citace k faktům, např. na str. 41 u tvrzení, že současné kotle mají životnost 10 let. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108775