FRYDA, D. Simulace a výpočty energetické bilance kyslíkovodíkového palivového článku pomocí programu LabView [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Šlezingr, Jan

Úkolem bakalářské práce bylo nastudování problematiky výroby elektrické energie z vodíku pomocí palivových článků a následná realizace virtuální laboratorní úlohy s modely elektrolizéru a palivového článku. Práce tedy zahrnuje popis funkce a využití vodíkových palivových článků a popis funkce vytvořené virtuální úlohy. Zadání práce bylo tímto formálně splněno. Je však nutné negativně hodnotit nízkou aktivitu a iniciativu studenta. Jeho práce nebyla systematická a její kvalita proto kolísala. Student projevil nízkou iniciativu při hledání podkladů pro svou práci. Teoretická část proti očekávání nesměřuje k vytvoření matematických podkladů pro simulace a model vytvořený v prostředí LabView je tak založen pouze na empirických hodnotách získaných praktickýcm měřením. Vytvořený model je tedy funkční, jeho možnosti jsou však omezené. Předložená práce splňuje všechny formální požadavky. Obsahuje kompletní popis vytvořeného modelu společně s rozborem funkce jednotlivých částí programu, včetně jejich blokového vyobrazení. Práci hodnotím jako uspokojivou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 30/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
D
Body
60

Posudek oponenta

Macháček, Jan

1) Splnění požadavků zadání Hlavním úkolem práce byla konstrukce simulační laboratorní úlohy pro měření energetické bilance kyslíko-vodíkového palivového článku. Simulační úloha byla vytvořena, čímž bylo zadání splněno, bohužel úloha neumožňuje simulovat jakákoliv vstupní data, není založena na matematických modelech jednotlivých částí systému, ale vychází z dat naměřených. 2) Odborná úroveň práce Odborná úroveň práce je na dobré úrovni. Víše zmiňované skutečnosti však činí ze simulační úlohy pouze výpočetní kalkulátor. V žádném případě nebyly plně využity možnosti softwaru LabView, ve kterém byla úloha naprogramována. Práce také neobsahuje výchozí analýzu, na základě které byla úloha vytvořena. Dále mi v práci chybí komplexní rešerše současného stavu, zjištění existence a porovnání podobných simulačních úloh atd. 3) Interpretace výsledků a jejich diskuze Výsledky práce jsou interpretovány pouze dostatečně. Ve většině případů se diplomant omezil na pouhý popis vytvořeného modelu a programových struktur. Diskuze o výpočtech potažmo výsledcích naprosto chybí. 4) Formální zpracování práce Formální zpracování práce je na průměrné úrovni. V textu se objevují drobné nepřesnosti a nesrovnalosti, které jsou pro tento typ dokumentu typické.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce C 38/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 39121