MITRA, M. Stanovení mastných kyselin v tavených sýrech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Tato bakalářská práce je součástí rozsáhlé studie, která se zabývá komplexní charakterizací lipidů ve vzorcích tavených sýrů. Podstatou této práce bylo stanovení celkového obsahu mastných kyselin v modelových vzorcích tavených sýrů; vzorky byly vyrobeny ve spolupráci s Ústavem technologie potravin na technologické fakultě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Pro izolaci lipidů byla použita extrakce podle ČSN EN ISO 1735; jde o klasický způsob za použití organických rozpouštědel. Pro esterifikaci mastných kyselin metoda podle ČSN EN ISO 5509 s použitím methanolového roztoku hydroxidu draselného. Mastné kyseliny byly následně stanoveny plynovou chromatografií s plameno-ionizační detekcí. Cílem bylo posoudit vliv různých kombinací teploty a doby pasteračního resp. tavicího záhřevu na obsah mastných kyselin ve vzorcích. Student pracoval pečlivě a svědomitě. Vycházel z poměrně kvalitních literárních zdrojů, na jejichž základě vypracoval dobrou teoretickou část práce; při zpracování vhodně aplikoval i znalosti dosud získané v průběhu studia. Bez problémů zvládl práci v laboratoři; samostatně si připravoval vzorky, organizoval průběh práce, správně vyhodnocoval získané výsledky. Metodika je z velké části založená na klasické laboratorní práci, kde prokázal velkou experimentální zručnost. Bez problémů zvládl i práci s instrumentální technikou. Samotná bakalářská práce je zpracována pečlivě, student prokázal dobrou úroveň písemného projevu a schopnost odborného vyjadřování. Výstupem jsou cenné dílčí výsledky, na které bude navazovat v rámci své diplomové práce.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A | ||
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A |
Práce Michala Mitry se zabývá aplikací plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem pro stanovení mastných kyselin v tavených sýrech. Teoretická část práce se dostatečně věnuje řešené problematice. Experimentální část práce je dobře zpracována a prováděné experimenty jsou dobře popsány. Kapitola výsledky a diskuse obsahuje naměřená data, diskuse je podložená výsledky uvedenými v přehledných tabulkách a dále je rozvíjí. Závěr práce shrnuje hlavní dosažené výsledky. Seznam použité literatury s 36 citacemi je dostačující, literatura je správně citována. Celkově práce obsahuje jen málo nepřesností a chyb, např. odrážky, věty a také tabulky přesahující přes dvě strany, zjevně je potřeba tabulku rozdělit a přidat záhlaví. Celkově předložená práce splňuje všechny požadavky na bakalářskou práci, proto ji doporučuji k obhajobě.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | B |
eVSKP id 108096