TIHONOVÁ, J. Čistění povrchů archeologických nálezů pomocí plazmatu generovaného ve vodných roztocích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Krčma, František

Studentka k práci přistupovala velmi svědomitě, pečlivě a samostatně. S nově zkonstruovaným zařízením provedla nejprve pilotní experimenty a na jejich základě pak připravila metodiku aplikovanou v dalším řešení práce. Přímo k aplikaci, kterou studentka realizovala, existuje jen dosud minimum publikovaných prací, což do jisté míry komplikovalo jak práci samotnou, tak i interpretaci získaných výsledků. Práce jako taková byla silně interdisciplinární, a tak v širším rámci musela studentka nastudovat jak práce zaměřené na historii a historické technologie, tak i materiálové analýzy a základy fyziky plazmatu a plazmové chemie. Jistým benefitem byla pro studentku práce s originálními historickými předměty. Získané zkušenosti bude možné dále efektivně zhodnotit v rámci navazujícího studia. Práce jako taková prokázala aplikovatelnost výboje v kapalné fázi pro čistění velmi křehkých archeologických předmětů. Na základě dalšího výzkumu bude možné získaná data i publikovat v odborné literatuře. Celkový samostatný přístup studentky k práci v laboratoři i zpracování výsledků pak lze hodnotit jako vynikající.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Grossmannová, Hana

Autorka rámcově splnila zadání bakalářské práce, téma bylo zpracováno komplexně a dostatečně. Teoretický rozbor dané problematiky a kvalita obrazové dokumentace je dobrá, interpretaci výsledků experimentu by však měla být věnována větší pozornost. Práci by velmi prospělo doplnění o bližší specifikaci vlastností využitého plazmatu a teoretický rozbor chemismu procesů v kapalině pro daný experiment. Glazura vzorku č. 2 byla dle autorky poškozena příliš dlouhou dobou ošetření, chlazení vzorku v průběhu experimentu je tedy nezbytné. Doporučovala bych v dalších testech vzhledem k citlivosti materiálu provést ošetření v kratších intervalech, ale opakovaně. V další fázi experimentu by bylo vhodné provést zejména u keramiky s vrstvou sintrů a nečistot porovnávací testy při využití klasických mechanických či chemických metod s detailním mikroskopickým vyhodnocením výsledků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108142