HALFAROVÁ, I. Analýza nejvyššího a nejlepšího využití objektu na ulici Okružní 433/1, Brno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Klika, Pavel

Studentka v diplomové práci splnila úkoly a cíle uvedené v zadání. Velmi hodnotím volbu tématu, kdy studentka vyhodnocuje možnosti využití víceúčelové budovy pro sport, tedy typ objektu se kterým se velmi málo obchoduje. Studentka se velmi pěkně vyrovnala s ekonomicky problematickým objektem a popsala jak současné, tak i jiné možné využití stavby. Možná i z důvodu volby obtížného typu objektu jsou v práci některé nesrovnalosti, které snižují kvalitu práce. V kapitole 8.1 nazvané Současné využití, studentka zvláštním způsobem kombinuje výpočty ocenění pomocí cenového předpisu a ocenění výnosovým způsobme na základě postupů "nevyhláškových". V této kapitole také postrádám nějaké vyhodnocení dílčích výsledků. V kapitole 8.3 nazvané sportovní zařízení je opět proveden výpočet velmi nesrozumitelně a některé hodnoty nejsou zdůvodněny. Jak studentka přišla na hodnotu ročních výdajů není v diplomové práci uvedeno. V celé analytické části mi schází odkazy na přílohy a vysvětlení hodnot které jsou v práci uvedeny. Výpočty jsou uváděny nepřehledně. Některá část je přímo v práci jiná v příloze. V kapitole 8.5 nazvané Analýza výsledků je sice slovní zhodnocení, které je správné ale vlastní porovnání hodnot zcela chybí. Například proč variantu s výnosem 1 657 514 Kč považuje studentka za výhodnější než prodej za 29 676 232 Kč (uvádět cenu za kterou by se objekt dal prodat se zaokrouhlením na koruny je nevhodné). Celkově hodnotím práci jako dobrou a doporučuji k obhajobě. Studentka by však měla zodpovědět v rámci obhajoby některé v diplomové práci neuvedené skutečnosti zejména závěrečné porovnání relevantních hodnot.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání C
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody C
Odborná úroveň diplomové práce C
Přínos pro praktické i teoretické využití C
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Chovanec,, Jaroslav

Diplomantka zvolila velmi aktuální téma. V diplomové práci řeší problematiku nejvyššího a nejlepšího využití nemovitosti. Každý investor musí tuto otázku vyřešit v rámci iniciačních rozhodnutí na počátku každého investičního záměru. Zvolený metodický postup vede k nalezení optimálního způsobu využití vzhledem k současné i budoucí potenciální hodnotě nemovitosti. Práce je doplněna vhodným grafických a tabulkovým zpracováním řešeného problému a zahrnuje i příslušné odkazy na metodické podklady. Při posouzení legální přípustnosti se studentka věnuje zejména současnému územnímu plánu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C
Obtížnost a správnost řešení C
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108261