KLÍMA, D. Automatické kotle na tuhá paliva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Štelcl, Otakar

Při zpracování celého úkolu si student počínal velmi dobře. Vhodně kombinoval vlastní poznatky a poznatky získané studiem. První část práce se zabývá rozdělením kotlů na tuhá paliva a jejich palivy. Druhá část práce se zabývá experimentem, při kterém student zdatně participoval. Pozitivně hodnotím samostatnost a nápaditost studenta v praxi, tedy při měření na zkušebně. Výsledky dosažené při experimentu jsou vhodně okomentovány. Doporučuji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Samostatnost studenta při zpracování tématu
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Brázdil, Marian

Předkládaná práce se zabývá provozem automatických kotlů na tuhá paliva. V rešeršní části práce se autor věnuje teoretickému popisu. Tento dílčí cíl práce je splněn, rešerše ale mohla být provedena i detailněji. Praktická část práce se věnuje měření na automatickém teplovodním kotli na pelety. V zadání BP není explicitně uvedeno, o jaký typ měření na zkušebně kotlů se bude jednat. V práci je proveden experiment, změřeny koncentrace škodlivin, spotřeba kotle a spočítána tepelná účinnost kotle při dvou provozních režimech. Ke škodě práce není nikde v textu (abstraktu, úvodu, vlastním textu ani závěru) uvedena zmínka za jakým účelem je toto měření prováděno. Nejsou ani komentována blíže zjištění. Jedná se přitom o zajímavé srovnání provozu kotle při jednoduché on-off regulaci a formě řízení, která se více blíží spojitému průběhu. S ohledem na reálný provoz spalovacích zařízení by toto zasloužilo dále rozvést, provést více měření, porovnat s dalšími formami řízení a diskutovat dále daná zjištění. Přes zmíněné výtky ale práci hodnotím kladně. Po formální stránce je práce přehledná. Místy se vyskytují drobné nepřesnosti nebo překlepy, jejich množství je ale v únosné míře. Práce splnila dané cíle a požadavky kladené na závěrečnou práci. Práci proto doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 109736