DVOŘÁKOVÁ, D. Environmentální a zdravotní zátěž z dopravy a možnosti jejich snižování v konkrétních podmínkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Skeřil, Robert

Diplomovou práci považuji za velmi zdařilou. Zabývala se studiem ultrajemných částic v blízkosti komunikací, avšak na rozdíl od předchozích prací v oboru se nejednalo pouze o měření krátkodobé, nýbrž celoroční. V datech se tak objevily souvislosti, které krátkodobá měření nemohou odhalit, popř. správně interpretovat. Práce tak má i svůj praktický přínos v možném budoucím lepším cílením opatření ke zlepšení kvality ovzduší.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Diplomová práce je velmi dobře zpracovaná a naplnila cíle vytyčené v zadání v plném rozsahu.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Teoretická část byla zpracována přehledně, pro práci byly využity nejnovější poznatky v oboru jak z odborných publikací, tak prezentací na odborných fórech či z otevřených zdrojů.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Pro diplomovou práci byly zpracovány rozsáhlé datové soubory z různých zdrojů (databáze kvality ovzduší, meteorologie, údaje o dopravě). Data byla analyzována vhodně dle různých časových rozlišení tak, aby měla vypovídající hodnotu pro posuzování jednotlivých vlivů na kvalitu ovzduší. Data byla rovněž přehledně graficky prezentována, aby podpořila závěry uvedené v práci.
Odborná úroveň diplomové práce A Předložená diplomová práce je na velmi vysoké úrovni. Přináší nové poznatky o chování ultrajemných částic v blízkosti komunikací. Novost spočívá zejména v dlouhé časové řadě pozorování. Pomocí statistické analýzy dat pak bylo možné identifikovat vlivy na změny v počtech i koncentracích částic v ovzduší.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Díky poznatkům z analýzy dat a správné identifikaci jednotlivých vlivů na koncentrace částic je možné lépe zacílit opatření ke zlepšení kvality ovzduší, uvedená ve strategických dokumentech, jako jsou například Programy ke zlepšení kvality ovzduší. Výsledky této práce tak mohou napomoci efektivnějšímu využití prostředků při plánování a realizaci akcí ke zlepšení kvality ovzduší.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Práce obsahuje dostatečné množství citovaných odborných publikací pro porozumění problematice. Literatura je v teoretické části vhodně seřazena a správně citována. Všechny údaje k jednotlivým citacím jsou pak dostupné v přehledu literatury.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Diplomová práce splňuje požadavky také z hlediska formálního. Jednotlivé kapitoly a podkapitoly jsou logicky řazeny. V rámci hodnocení mají jednotlivé podkapitoly svůj řád a je možné se v nich velmi dobře orientovat. Jazyková úroveň práce je velmi dobrá.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Popelová, Barbora

Diplomantka zvolila téma s aktuální problematikou, která je v souladu se současnými požadavky kladenými na zvyšování kvality ovzduší v souvislosti s dopravou. V první části se věnuje představení problematiky, která je přehledně zpracována, nicméně zde mohlo být více využito zahraničních zdrojů pro porovnání se stávající situací v ČR. Získaná data, jejich vyhodnocení, grafické zpracování i komentáře mají kvalitní vypovídající hodnotu popisující stávající problematiku znečistění ovzduší ve vybraných městech ČR s velkou dopravní zátěží. Na základě získaných výsledků diplomantka navrhla opatření, která mj. jsou v souladu s konceptem a požadavky Smart Cities. V závěru potvrzuje, že cíl práce byl splněn. Drobné a grafické nedostatky (např. horší čitelnost obr. 2), nemají vliv na celkovou kvalitu práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení B
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 103762