KULENDA, V. Univerzální mikropočítačová jednotka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kučera, Pavel

Diplomant se věnoval dané problematice již od Semestrální práce 1 a předložená diplomová práce splňuje vytyčené cíle. Při vypracování se musel potýkat zejména s problematikou návrhu elektronické části modulu, který se vyznačuje svoji komplexností při nízké ceně a minimální spotřebě. Bohužel kvůli problémům se složitostí HW návrhu a s nejasností kolem způsobu napájení celého systému se diplomatovi nepodařilo vytvořit kompletní SW vybavení pro jednotku. Nicméně diplomant při tvorbě práce projevil vysokou míru samostatnosti a inženýrské dovednosti a vytvořená práce splňuje požadavky na kvalitní inženýrské dílo.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Hynčica, Ondřej

Zadáním práce je návrh, realizace a testování univerzální mikropočítačové jednotky, včetně implementace programového vybavení. Zadání je průměrně náročné, vyžaduje znalosti z oblasti návrhu hardware i programování mikrokontrolérů. Student v rámci práce vytvořil a realizoval dvě desky plošných spojů a částečně navrhl a otestoval programové vybavení. Předložená práce splňuje zadání, pouze část návrhu programového vybavení je nedostatečně vyřešena. Postup práce je dobře zvolen, nicméně nejsou v práci stanoveny požadavky na navrhovaný systém. Není zřejmá cílová aplikace, ani nejsou stanoveny požadované parametry spotřeby zařízení, výpočetního výkonu nebo ceny. Výsledný návrh je ale vyvážený a vyrobené desky by měly být schopny splnit požadavky různých aplikací. Není mi zcela jasný způsob nabíjení NiMH baterií, který sice využívá detekci přebíjení (místo běžného a jednoduššího časového vypnutí), ale nabíjení při konstantním napětí je pro články tohoto typu nevhodné. V práci není uveden zdroj, ze kterého byl postup nabíjení čerpán. Část zadání týkající se návrhu programového vybavení je splněna pouze částečně. Obslužné funkce jsou vytvořeny pouze pro několik periferií, přičemž bylo by vhodné rozdělit funkce do samostatných souborů, aby bylo možné vytvořené programové vybavení využívat ve formě knihoven. Ukázková aplikace, jejíž zdrojové kódy jsou přiloženy na CD, je navržena velmi nevhodně a pro skutečné použití by bylo nezbytné ji značně předělat. Jako největší prohřešek uvedu obsluhu komunikace uvnitř obslužné rutiny přerušení časovače. Po formální stránce je práce dobře zpracována, kvalitně a čitelně napsána. Překlepy nebo gramatické chyby se vyskytují naprosto minimálně, především s blížícím se koncem práce. Rozvržení práce je poněkud nevyvážené, úvodní teoretická část tvoří téměř polovinu práce a obsahuje především informace z katalogových listů použitých součástek, naproti tomu v praktické části je návrhu programového vybavení věnována pouze podkapitola a zcela chybí vyhodnocení navrženého řešení. Například spotřeba zařízení není změřena ani odhadnuta, což bych v inženýrské práci očekával přinejmenším v návrhu napájecí části místo formulace „což by mělo stačit“. Předložená práce je přes uvedené nedostatky kvalitní a doporučuji ji k obhajobě s navrženým hodnocením uspokojivě/D (68 bodů).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse F 8/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 39128