CVRKAL, R. Návrh na zefektivnění výroby strojírenského dílu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Sedlák, Josef

Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Práce se mimo jiné zabývá zejména návrhem zefektivnění výroby chladicích otvorů lisovacích forem pro společnost ATEK s.r.o. Práce je rozdělena na dvě části – teoretickou a praktickou. Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku základních pojmů z oblasti technologie vrtání a rozboru současně používaného materiálu pro vložky lisovacích forem. Součástí teorie je rovněž představení společnosti ATEK s.r.o. Praktická část práce se zabývá analýzou stávající technologie výroby a navrhuje inovativní řešení výrobního procesu v podobě návrhů na možná technologická vylepšení pro výrobu chladicích otvorů lisovacích forem. Součástí praktické části je testování rozdílných vrtáků s cílem dosažení max. délky dráhy pro každý vrták. Práce je ukončena technicko-ekonomickým zhodnocením, které je spojené s rozborem a porovnáním obou variant výroby (stávající, navrhovaná) zejména z pohledu časové náročnosti, opotřebení břitů, vyčíslení nákladů na výrobu hlubokých děr a návrhu na nákup nového stroje pro hluboké vrtání. Posuzovaná diplomová práce je zpracována v souladu se zadáním na výborné úrovni. Diplomant získával potřebné informace a podklady na pravidelných konzultacích nejen ve škole, ale převážně ve společnosti ATEK s.r.o., která se podílela na řešení uvedeného tématu. Získané informace maximálně zužitkoval v předložené práci. Po grafické stránce je práce zpracována rovněž na výborné úrovni. Podklady potřebné pro svoji práci diplomant čerpal z literárních, odborných a elektronických zdrojů, o které se také opírá. Při řešení diplomové práce postupoval diplomant správně. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, tabulek a grafických závislostí. Práce je přehledná a srozumitelná. Z výše uvedených skutečností vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubů, Marek

Posuzovaná diplomová práce se zabývá návrhem na zefektivnění procesu hlubokého vrtání chladících okruhů vstřikovacích forem. V úvodní části je krátké představení nově vybudované nástrojárny ve společnosti Atek s.r.o. Teoretická část je zaměřena na rozbor technologie vrtání, kterým se tato práce zabývá. V další části práce je provedena podrobná analýza stávající technologie z hlediska způsobu obrábění, řezných podmínek, použitého stroje a charakteristiky vrtaného materiálu. Praktická část se zabývá testováním dvou rozdílných nástrojů na zkušebních kusech ke zjištění jejich efektivnosti v závislosti na vrtané délce, pořizovacích a výrobních nákladech. Tento test byl prováděn za stejných podmínek a na stejném stroji jako při standardní výrobě, tudíž lze brát tyto výsledky jako reálné. V závislosti na výsledcích testu bylo navrženo zefektivnění této operace v podobě koupě nového stroje. V závěru práce autor vyhotovil technicko-ekonomické zhodnocení, ve kterém uvádí pořizovací náklady na nový stroj včetně jeho vybavení s výpočtem teoretické návratnosti při aktuálním vytížení. Diplomant získával potřebné informace a podklady z dostupných literárních, odborných a elektronických zdrojů, ale i na pravidelných konzultacích ve firmě Atek s. r. o. Práce je logicky dobře rozčleněná do kapitol. Prezentované výsledky jsou přesvědčivé a jsou přehledně uspořádány pomocí obrázků, grafů a tabulek. Z výše uvedeného vyplývá, že diplomant splnil zadání v plném rozsahu, a proto doporučuji diplomovou práci k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 109396