HUDOUSEK, J. Tažení pocínovaného ocelového plechu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Lidmila, Zdeněk

Úkolem diplomanta bylo navrhnout pouzdro na vizitky z pocínovaného plechu. Pro navržené pouzdro zpracovat kompletní postup výroby, včetně potřebných tvářecích nástrojů a technicko-ekonomického zhodnocení zvoleného řešení. Sestavením své diplomové práce Bc. Jiří Hudousek tento úkol splnil. Z objektivních důvodů jsem funkci vedoucího této DP vykonával až v určitém stádiu jejího rozpracování, kdy jsem byl seznámen se zadáním diplomové práce i diplomantem. Za dobu mého vedení pracoval diplomant zcela samostatně. Při několika málo konzultacích byly řešeny formální záležitosti práce a zejména pak korekce textu práce a výkresové dokumentace. Vlastní diplomová práce je po textové stránce úplná a logicky uspořádaná. Technický text je však třeba ve větší míře doplňovat názornými schématy a obrázky, které zde postrádám. Kvalita některých převzatých obrázků je přitom nízká a snižuje celkovou úroveň práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Císařová, Michaela

Předložená diplomová práce se zabývá zpracováním povrchově upraveným plechem. Řešenou součástí je pouzdro na vizitky, které se skládá ze dvou kovových dílů, vyrobených tažením, a plastového dílu. Literární rešerše se zabývá technologií stříhání a tažení. Tato část práce podává ucelený přehled o dané problematice. Avšak vyskytují se zde obrázky nižší kvality s drobnými nepřesnostmi (viz str. 23, obr. 12 - chybí směr zavádění pásu plechu, počet operací, budoucí hrany čárkovaně, obr. 18 - tloušťka čar, obr. 19). Co se týče vlastního řešení, kladně hodnotím prověření vlastností použitého materiálu zkouškou hlubokotažnosti a otestování korozivzdornosti v solné komoře. Diplomant se v předcházejících kapitolách zmiňuje o ostřižení okraje po zhotovení výtažku, ale domnívám se, že tento přídavek k celkové ploše polotovaru - výstřižku nebyl připočten (v technologickém postupu výroby není zahrnut - tab. 6), stejně tak materiál na zhotovení obruby, i když zmiňuje v textu výše její šířku. Dále není jasné, jak byly konstrukčně upraveny rohy na přístřihu varianty I. a II. (viz obr. 33, 34). Chybí výpočet L, Sc (str. 48, 49). Ve vztazích pro výpočet doby výroby by měla být dle označení dosazována stejná hodnota. Výkresová dokumentace je nižší kvality. Na výkrese tažníku chybí zakótování hran (R5), tolerance závitů, tolerance polohy šroubu, v řezu A-A není zahrnut odvzdušňovací kanálek.. Není vhodně zvolen střed nástroje pro zakótování polohy šroubů. Drsnost nástroje předepsána 0,05. Co se týče sestavy nástroje, je z hlediska základů technického kreslení nepřijatelná. Nelze kreslit sestavu v pohledu s neviditelnými hranami, v tomto případě je značně nepřehledná. Z jednotlivých pohledů není zřejmé zakótování rozevřený nástroj a otevřený nástroj, hodnota zdvihu. Chybí pohled na otevřený nástroj. Řez A-A je chybně zakótován, nevede přes stopku. Stopka není dle ČSN. Chybí osy šroubům, otvory pro ně nejsou průchozí. Nelze umístit pozice k neviditelným hranám. Pozice 4 není tažnice, poz. 11 - pružina je normalizovaná součást. Detail A je chybně šrafován, je dokonce vyšrafovaná i pružina.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 105696