VAŠÍŘ, J. Posouzení opatření snižování tepelných ztrát bytového domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Baláš, Marek

Předložená bakalářská práce je celkem stručná, nicméně naplňuje cíle uvedené v zadání. Student se nejprve zabývá izolačními vlastnostmi stěnových izolací a oken. Následuje popis objektu a výstupy projektu v programu Zelená úsporám, které jsou porovnány se skutečnými dopady zateplení. V závěru práce je pak stručná polemika důvodů, proč došlo k nenaplnění projektu. Práce má potřebné náležitosti, slušnou grafickou úroveň. Výskyt pravopisných chyb a překlepů je přiměřený délce práce. Práce splnila zadání i formální požadavky kladené na závěrečnou bakalářskou práci a doporučuji ji k obhajobě. Práci hodnotím známkou B – velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Chýlek, Radomír

V prvních dvou kapitolách student zpracovává velmi zběžný přehled opatření ke snížení energetické náročnosti domů. Přestože uvádí, že je trh s materiály obrovský, samotná rešeršní část přináší pouze strohé informace o několika druzích izolace. Další část práce je věnována popisu hodnoceného objektu. Přiložená výkresová dokumentace by lépe našla místo v příloze, avšak tím by se práce přiblížila blízko svému minimálnímu rozsahu. V poslední hodnotící kapitole student vysvětluje pojmy jako zateplování, investice a program Zelená úsporám. Dále popisuje projekt zateplení objektu firmou Alfaprojekt z roku 2009, jejíž výpočet je obsažen v příloze. Nakonec se věnuje vizualizaci dosažených úspor do grafů na základě reálných ročních dat získaných od Společenstva vlastníků. Práce je doplněna množstvím obrázků a grafů. Po stylistické stránce nelze mnoho vytknout ani textu. Z hlediska obsahu je vidět, že se autor snaží i jednodušší myšlenky v poslední kapitole rozvést do nepatřičně dlouhých textů a některé opakuje. Na druhou stranu je právě rešeršní část velice stručná. Student nepoužil mnoho odborných zdrojů, ale spíše praktických informací z české komerční sféry. V práci je odkazováno na obrázek 4.15, ten však uveden není a myšlen je tak spíše obrázek 4.8, ale pod tímto označením figurují v práci obrázky dva. Dále by dle textu měl být v příloze článek 5 Smlouvy o poskytnutí podpory z programu Zelená úsporám, který ale přiložen není. Student prokázal schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich patřičné závěry a vysvětluje také reálné faktory ovlivňující výslednou finanční úsporu. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 109418