PAŽOUREK, J. Jemné částice emitované při reálném spalování biomasy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Pospíšil, Jiří

Student v průběhu zpracování bakalářské práce pracoval systematicky. Samostatně zpracovával podklady a vyhledával informace k řešenému problému. Samostatně realizoval a vyhodnocoval popsané experimenty. Prokázal orientaci v oboru a dokázal aplikovat získané poznatky při zpracování zadaného tématu. Předložená práce splňuje rozsah předepsaný zadáním. Student zvládl zvolené téma a je schopen samostatně a tvůrčím způsobem aplikovat znalosti získané během studia. Doporučuji proto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti
Grafická, stylistická úprava a pravopis
Práce s literaturou včetně citací
Samostatnost studenta při zpracování tématu
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Poláčik, Ján

Študent Josef Pažourek vo svojej bakalárskej práci popisuje jemné častice vznikajúce pre spaľovaní biomasy v reálnych aplikáciách. Popisuje jednotlivé tipy spaľovacích zariadení, rozdeľuje vznikajúce znečisťujúce látky a zmieňuje sa o ich vplyve na ľudský organizmus. V praktickej časti následne popisuje detekciu počtu jemných častíc v rozsahu 10 – 1000 nm a podáva výsledky experimentu na automatickom kotle Verner A251, kde sa spaľovali tri experimentálne vzorky rôzneho materiálu. Práca po obsahovej stránke spĺňa zadanie, je prehľadná a odborná. Študent ukazuje prehľad v teórii danej problematiky, ako aj zručnosti pri spracovaní výsledkov. Na strane 35 sa nachádza niekoľko nesprávnych pojmov: DMA (Differential Mobility Analyzer) je analyzátor mobility, nie „mobilný“ analyzátor; spaliny prúdia do triediaceho zariadenia vodivou, uzemnenou hadicou, nie „nevodivou“; a častice síce sú síce zneutralizované, ale následne sú nabité na jeden náboj z dôvodu, aby mohli byť rozdeľované na elektródach v DMA – takže nie sú „neutrálne“, ako sa uvádza v práci. Napriek tomu je práca odborná, oceňujem študentov prístup ku tejto náročnej problematike. Preto hodnotím hodnotením veľmi dobre.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108958