WOFFOVÁ, H. Teplotní dergadace dřeva s aplikací retardérů hoření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Šnajdárek, Ladislav

Cílem této práce bylo zhodnocení teplotní degradace dřeva s aplikací retardérů hoření pomocí termogravimetrické analýzy. První část je věnována popisu chemického složení dřeva jeho základních složek, dále je popsaná teplotní degradace spolu s literární rešerší metod chemické ochrany dřeva proti hoření. Na základě této rešerše byla jako impregnační látka vybrána kyselina boritá o různých koncentracích, která byla aplikována na vzorky dřeva. Tyto vzorky byly poté hodnoceny pomocí termogravimetru. Autorka prokázala schopnost průběžně zhodnotit výsledky z měření na základě porovnání s daty získaných z provedené rešerše a upravit tak postup impregnace pro získání srovnatelných výsledků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Poláčik, Ján

Študentka Helena Wofová vo svojej bakalárskej práci popisuje tepelnú degradáciu dreva a aplikáciu retardérov horenia. V prvej časti práce je prehľadným spôsobom popísané zloženie dreva, proces horenia a možnosti znižovania rýchlosti horenia. Ďalej je rozvinutá aplikácia retardérov horenia. Teoretická časť je prehľadná a obsahuje všetky potrebné informácie ku danej problematike. Napriek tomu sa tu nachádza niekoľko nedostatkov skôr štylistického a grafického charakteru. Niektoré názvy v obrázkoch sú v angličtine a chýba vysvetlený ich význam v češtine (napr. obr. 2 a obr. 13). Obrázok 3 je v tlačenej podobe nečitateľný. V rovnici 1 (str. 19) nie sú čísla v chemickej rovnici v dolných indexoch. Napriek týmto nedostatkom je však teoretická časť dostatočne odborná, spĺňa zadanie a úroveň bakalárskej práce. V praktickej časti študentka popisuje aplikáciu zvoleného retardéru – kyseliny boritej – vo vzorkách dreva. Oceňujem prístup a zvolenú metodiku overenia vplyvu retardéra na tepelnú dekompozíciu dreva prístrojom TGA. Výsledky sú spracované v prehľadných grafoch, z ktorých je jasný vplyv impregnácie kyselinou na rýchlosť horenia. Táto práca je z hľadiska riešenej problematiky významná a dosiahnuté výsledky je možné využiť v praxi. Preto hodnotím prácu hodnotením veľmi dobre.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 105885