HÁJKOVÁ, A. Porozita při svařování hliníkových slitin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Sigmund, Marian

Práce je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí, a to části teoretické a praktické. V teoretické části práce Alena Hájková zpracovala rozbor svařované součásti, konkrétně hliníkového rámu dveří, včetně literární rešerše hliníku a hliníkových slitin a porozity a svařitelnosti hliníkových slitin obecně a podrobně dle kvalitativních požadavků a předpisů spolupracující firmy. Z hlediska návrhu experimentální práce byly popsány možné technologie svařování hliníku a hliníkových slitin, včetně detailního popisu metody 141 (GTAW), včetně zařízení a použitých přídavných materiálů, kterou používají, jak na svařování, tak na opravy porozity ve spolupracující firmě. Dalším návrhem experimentu je možnost a teoretická rešerše opravy těchto pórů tmelením. Pro konkrétní experiment byl zvolen vhodný tmel na hliník a jeho slitiny. V detailním srovnání na konkrétní realizované zakázce četnosti porozity a časů potřebných k opravám této porozity je patrné proč ve spolupracující firmě zvažují a hledají alternativu k stávající technologii oprav svařováním, kterou mají dobře zvládnutou (dle doložených a kvalifikovaných parametrů svařování), a to možnost buď úplné nebo částečné náhrady tmelením. Což byl předpokládám i důvod zadání této bakalářské práce ze strany spolupracující firmy.Vlastní experiment samostatného tmelení na konkrétním svařovaném dílu, části hliníkového rámu, zdrsnění, aplikaci tmelu, vytvrzení, přebroušení před lakování, lakování, sušení a vlastní vyhodnocení tlouštky laku, včetně závěrečného vizuálního zhodnocení, za podpory zkušených a kvalifikovaných pracovníků spolupracující firmy si Alena Hájková provedla osobně, vlastní přítomností u prováděného experimentu ve spolupracující firmě. V závěru je bohužel konstatováno, že po stránce vizuální je povrch po zatmelení a nalakování podle přísných interních předpisů a požadavků německých drah nepřípustný a že výsledky zrychlených korozních zkoušek se nepodařily v termínu realizace této bakalářské práce dokončit a získat. Tím pádem se nepodařilo ověřit, že tento tmel či vlastní tmelení tímto tmelem splňuje dva hlavní požadavky na kvalitu lakování ve spolupracující firmě a tudíž prozatím zůstanou u ověřené technologie oprav porozity a to GTAW svařováním. Což je bohužel škoda v neprospěch této bakalářské práce. Do budoucna předpokládám i vzhledem k četnosti a časům potřebným na opravy porozity svařováním, se podaří najít a odladit tmelení do té fáze, že bude úspěšné a splní přísné kvalitativní požadavky. Dovedu si představit, pokud se bude chtít Alena Hájková věnovat této problematice i v dalším studiu, konkrétně detailním zmapování vlastních oprav porozity tmelením na větším množství vzorků a dat z reálných zakázek, v delším časovém intervalu, že by toto velmi aktuální téma mohlo být zpracováno i formou diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Daněk, Ladislav

Předložená bakalářská práce studentky Aleny Hájkové splňuje všechny požadavky kladené.na tento typ závěrečných prací .Práce je zaměřena do praxe. V práci je uveden experiment dobře připravený, s negativním.výsledkem. Nedostatky práce jsou především v oblasti formální. Vyskytují se zde poměrně často překlepy, výjimečně i pravopisné chyby. Práce se dost špatně čte, autorka používá velmi dlouhá souvětí, běžně i přes čtyři řádky (např. 1. a 2.odstavec v kapitole 1. 2.). Práce má i přesto velmi dobrou úroveň, nedostatky jsou zřejmě způsobeny malou publikační zkušeností autorky. Práci doporučuji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 108451