FOUSEK, J. Analýza vývoje neživotního pojištění pomocí časových řad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Chvátalová, Zuzana

Posluchač postupoval při zpracování problematiky logicky a samostatně. Práce převyšuje nároky na bakalářskou práci fakultou kladené. Její autor se dokázal orientovat nejen v oblasti pojistné matematiky a statistiky, ale k výpočtům a vizualizacím využil pokročilé výpočetní systémy, Statistica a Matlab, v němž vytvořil i samostatné programy, které v práci využil. Proč jste zvolil právě tyto počítačové systémy?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Popela, Pavel

Autor se seznámil s klíčovými zdroji, které cituje v přehledové části práce. Přehledová část je adekvátní a autor se opírá o klasické zdroje. Výklad je srozumitelný a znalý, rušivě působi převzaté, pro některé zdroje typické, vícepísmenné označování veličin. Teoretické poznatky uvedené v práci podle mne svojí náročností odpovídají požadavkům bakalářského studia a jsou podány autorem s odpovídající srozumitelnosti a porozuměním. Práce obsahuje občasné překlepy a chyby ve formátování (viz např. jednopísmenné předložky na konci řádků, použití velkých písmen v odrážkách na str.22, překlep v i a y na str.34). Drobným ale vítaným pozitivem práce je sjednocená úprava seznamu použité literatury. Práce splnila požadavky zadání a doporučuji ji obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Autor splnil stanovené cíle, teoretický přehled podal srozumitelně a jeho osvojení prezentoval na vlastních výpočtech pro reálná data.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Autor se adekvátně zaměřil se na klasické postupy vycházející z regresní analýzy. Některé předpoklady uvedených postupů podrobněji nediskutoval.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A Autor systematicky provedené výpočty doplnil velmi dobrou interpretací výsledků a vyvodil z nich odpovídající závěry.
Praktická využitelnost výsledků B Praktická využitelnost dosažených výsledků je spíše k delší diskusi a souvisí s problematikou stability analyzovaných trendů.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Struktura práce je odpovídající, terminologie je používána standardně, odborný text je srozumitelný.
Práce s informačními zdroji B Autor se při práci s informačními zdroji zaměřil na problematiku bodových a intervalových predikcí. Více pozornosti si zasloužila diskuse předpokladů použití zvolených metod.
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 110686