KLÍMA, M. FM vysílač APRS telemetrických dat v pásmu 435 MHz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Urbanec, Tomáš

Student splnil zadání pouze částečně. Vytvořený vysílač má omezené možnosti konfigurace, protože nebylo implementováno její uložení do paměti EEPROM. Konfigurace se tak po každém výpadku napájení ztrácí. Dále nebyla implementována jedna ze dvou zadaných modulací. I přes neúspěšnou obhajobu práce v minulém roce student opět pracoval pouze v závěru semestru a i přes problémy v práci konzultací využil až v závěru semestru.Práce má po formální stránce řadu nedostatků, jako je nedostatečný popis vlastní práce, chybějící dokumentace praktických experimentů, množství pravopisných chyb i velmi nekvalitních obrázků. V samotné práci je obtížně sledovatelná samotná činnost studenta, která není jasně oddělena od kompilační části úvodních kapitol, či od použitých zdrojových textů převzatých od cizích autorů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 30/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) F 7/20
Formální zpracování práce E 10/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
E
Body
52

Posudek oponenta

Špaček, Jiří

Student zřejmě splnil zadání diplomové práce v plném rozsahu. Seznámil se s protokoly AX.25, APRS i NMEA. Pouze s minimálním využitím katalogového zapojení obvodu CC1010 navrhl schéma celého telemetrického modulu, načež provedl solidní návrh DPS. Podle popisu v práci je zřejmé, že byl úspěšný rovněž při vývoji softwaru, jak pro řídící mikropočítač v samotném telemetrickém modulu, tak pro konfigurační PC. Ze závěru pak vyplývá, že funkce zařízení byla úspěšně otestována včetně ověření komunikace s GPS modulem. Je jen škoda, že se student v práci více nechlubí dosaženými výsledky a neuvádí ani fotografii hotového modulu. Zajímavé by byly jistě i výsledky praktických testů zařízení, jak ve formě radiového měření (např. spektrum výstupního RF signálu), tak ve formě různých závislostí relevantních parametrů na vlivech okolí (např. závislost kmitočtu nosné na teplotě), zvlášť, když je zařízení určeno do extrémních podmínek na meteorologický balón, jak student v práci několikrát uvádí. Sporadicky (např. v úvodu kap. 6) se v textu objevují rozepsané úseky, jinak je práce psána bez chyb. Snad bych jen zvážil používání nestandardní formulace "...napájený proudem o napětí..." (úvod kap. 2.3). I přes uvedené připomínky je práce kvalitní, doporučuji ji k obhajobě a navrhuji hodnocení 92 bodů.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 39765