SVÍČKOVÁ, J. Bezpečnost nástrojové brusky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Blecha, Petr

Diplomantka přistupovala k vypracování zadaných úkolů svědomitě a pravidelně konzultovala dosažená dílčí řešení. I přesto, se v práci odkazuje na některé již zrušené normy, např. str. 36 (ČSN EN ISO 13849-1:2015, ČSN EN ISO 13849-2:2012, ČSN EN ISO 13850:2015, ČSN EN ISO 14120:2016), a přitom již o pár listů dále na str. 39 je uvádí v aktuálním znění. Diplomatka sestavila blokový diagram posuzovaného stroje a identifikovala 25 nebezpečí. Stejný počet nebezpečí identifikovala i pro činnosti konané na stroji v průběhu jeho životního cyklu. Kapitola 6.7.5 práce ale postrádá logickou provázanost, diplomatka navrhla preventivní opatření pro snížení rizika u identifikovaných nebezpečí. Některá jsou v práci uvedena vícekrát (např. 1.1.6 a 7.1.1 šestkrát) ačkoliv jsou navrhována stejná preventivní opatření pro snížení rizika. Postrádám zde snížení rizika pomocí funkční bezpečnosti SRPCS částí ovládacího systému. I přes uvedené připomínky studentka prokázala svoji schopnost řešit inženýrské úlohy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Blecha, Radim

Diplomantka provedla v teoretické části práce rešerši legislativy EU a ČR vztahující se k bezpečnosti brusek. Na ni navázala analýzou relevantních harmonizovaných norem. V praktické části provedla systémovou analýzu nástrojové brusky a vytvořila její blokový diagram. Následně identifikovala u jednotlivých konstrukčních prvků brusky relevantní nebezpečí, která zapsala do tabulky č. 4. V další kapitole se věnovala identifikaci nebezpečí v různých etapách životního cyklu posuzovaného stroje. V kapitole 6.7.5 diplomantka provedla návrhy snížení rizika iterační metodou tří kroků. Tato část je však velice nepřehledně zpracována, jsou zde vytvořena nová identifikační čísla příslušných nebezpečí a duplicitní zpracování většiny nebezpečí (mají stejné počáteční riziko a obdobná opatření pro jeho snížení). V kapitole 6.7.6 uvádí diplomantka seznam zbytkových rizik, která se kvůli novým identifikačním číslům obtížně přiřazují k identifikovaným nebezpečím v tabulce č. 4.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 105836