SASÍNOVÁ, Z. Návrat investic do developerského projektu v Brně Žabovřeskách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Martincová, Jana Victoria

Studentka splnila cíle diplomové práce podle zadání v plné míře srozumitelnou formou s jednoznačným zpracováním vhodným pro obhajobu. V teoretické části se zaměřila na základní problematiku developerského projektu, nevynechala obsahově podrobný popis celého procesu v pozadí výstavby jednotek s uvážením jednotlivých fází, které se týkají nejen přípravy a realizace, ale zároveň přijatelnou formou vysvětlila ekonomickou stránku tvorby zisku - hlavního záměru developera. Podle vyjádření studentky nejsou zpravidla dostupné materiály týkající se developerských projektů. Přes tento nedostatek dokázala studentka zpracovat přehledným způsobem dostupné informace logicky a strukturovaně s vlastními komentáři. Obecné části dominuje popis situace spojené s výstavbou ve městě Brně. V této části jsou zmíněny nejen úskalí z neschváleného územního plánu, ale zároveň jsou obsaženy trendy v cenách a nabídkách nemovitostí podle časového vývoje a lokality. Uvedené informace mohou být použitelné pro podobný typ diplomových prací. Praktická část obsahuje popis konkrétního projektu, který vychází z již realizované stavby bytového domu s nabídkou služeb. Jednoduchým a názorným způsobem jsou vyznačeny všechny fáze výstavby s finanční úvahou vedoucí ke stanovení zisku. V příloze diplomové práce jsou navíc uvedeny takové údaje, které mohou pomoci se orientovat při získávání informací ze stavební části realizace projektu. Práce celkově postrádá jazykovou kontrolu, neboť jsou patrné překlepy nebo špatné oddělování vět. Graficky není v práci sjednoceno číslování obrázků, případně obrázky nejsou vůbec číslovány. K citaci literatury by bylo vhodné použít jiný způsob, neboť v poznámkách pod čarou není stylisticky ani obsahově vhodné citovat jednu publikaci na jedné stránce několikrát, zvlášť když diplomová práce obsahuje přehled použité literatury v závěru. Uvedené nedostatky však nesnižují kvalitu textu z odborného hlediska. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě s výslednou známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Přínos pro praktické i teoretické využití B
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 C
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C
Odborná úroveň diplomové práce C
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Klika, Pavel

Praktická část obsahuje popis konkrétního již realizovaného projektu stavby bytového domu. V práci je uveden rozpočet stavby poskytnutý zhotovitelem a skutečné náklady na stavbu. Také je zde uvedena hodnota stavby za 1 m2 stanovená jako podíl nákladů vydělený „celkovou výměrou“ bytového domu. Tato hodnota je porovnávána s jednotkovou prodejní cenou. Porovnání těchto hodnot se mi nezdá vhodné, protože součet podlahových ploch jednotek není shodný s výměrou podlahových ploch celé stavby. Praktická část obsahuje pouze popis objektu a lokality a porovnání nákladů a výnosů z prodeje jednotek (vše převážně zjištěno od investora). Diplomová práce by si zasloužila i v praktické části rozšíření, doplnit o praktické ukázky všech částí developerského projektu a také by bylo vhodné zpracovat alespoň dva takovéto projekty pro porovnání což ovšem nebylo v zadání práce. Práce obsahuje i formální nedostatky zejména překlepy a nejednotné popisky u obrázků. Seznam zkratek není kompletní. Studentka používá pro jednu věc nejednotné termíny. Například v jednom odstavci je použit termín nemovitost a pozemek ve stejném významu. Tyto nesrovnalosti nejsou chybou, ale zhoršují orientaci v textu. Přes tyto nedostatky hodnotím práci jako dobrou a doporučuji jí k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování C
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení C
Přínos pro praktické i teoretické využití C
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 100393