TRÁVNÍČEK, L. Popis šíření krátkých únavových trhlin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Hutař, Pavel

Předložená práce je věnována popisu šíření fyzikálně krátkých únavových trhlin. Problém šíření “krátkých“ únavových trhlin se studuje poměrně dlouho, ale dosud neexistuje jednoznačné doporučení, jak při jejich popisu postupovat a predikovat životnost na základě jejich růstu. Práce obecně zapadá do konceptu zobecnění postupů lomové mechaniky na hodnocení únavových trhlin i v oblasti větších plastických deformací (nízkocyklové únavy). Z tohoto pohledu je práce velice aktuální a přínosná. Diplomat řešil tuto problematiku samostatně a aktivně spolupracoval s týmem na ÚFM AVČR. Nejvýznamnějším výsledkem této práce je optimalizace tvaru šířící se trhliny, která byly konfrontována s experimentálními daty a popis šíření krátké únavové trhliny pomocí plastické části J-integrálu. Pro experimentální praxi je také významný závěr, že pro krátké trhliny lze použít i polokruhovou aproximaci pro tvar šířící se trhliny. Z formálního hlediska nemám k práci významnější výhrady. Závěrem konstatuji, že předloženou práci co do provedení a kvality považuji ve srovnání s obdobnými pracemi za nadprůměrnou a jednoznačně ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Náhlík, Luboš

Předložená diplomová práce pana Bc. Lukáše Trávníčka byla zpracována pod vedením doc. Pavla Hutaře na Ústavu fyziky materiálů AV ČR, v. v. i. (ÚFM) a dotýká se problematiky šíření krátkých únavových trhlin, a to jak z teoretického, tak experimentálního pohledu. Náplní práce mělo být nalezení vhodného popisu šíření krátkých únavových trhlin, přičemž pro experimentální měření a následné simulace šíření trhlin bylo využito dvou materiálů využívaných v energetickém průmyslu: nerezové oceli 316L a Sanicro 25 Po teoretickém úvodu do zpracovávaného tématu diplomant osvětluje problematiku tvorby numerických modelů popisujících šíření krátkých trhlin a stěžejní problémy tohoto modelování, tj. nutnost využití nelineárních modelů chování materiálu a nutnost modelovat přesný tvar čela trhliny při jejím šíření. K tomuto úkolu je zapotřebí vytvořit 3D numerický model a věrně modelovat čelo šířící se trhliny. Běžně používané zjednodušené 2D modely používané při simulování šíření dlouhých trhlin nelze bez předchozího stanovení vlivu tvaru čela trhliny na vypočítané lomové parametry využít. Tato část práce se vyznačuje značnou náročností numerických modelů při optimalizaci čela šířící se trhliny. Pro popis rychlosti šíření (krátké) únavové trhliny je hledán vhodný lomový parametr. Vzhledem ke specifičnosti problematiky šíření krátkých únavových trhlin je jako vhodný parametr označena plastická část tzv. J-integrálu. Samotná diplomová práce má 62 stran, včetně poměrně hojného seznamu (36 položek) použité literatury či seznamu zkratek. K práci pak náleží přílohy ve formě maker vytvořených v jazyce APDL, používaném pro tvorbu numerických modelů v prostředí ANSYS. Po formální stránce je předložená diplomová práce zpracována na odpovídající grafické i jazykové úrovni, byť se diplomant nevyhnul drobným pochybením. Pro budoucí práce by bylo vhodné se vyvarovat „slangu výpočtářů“ a nepoužívat v českém jazyce dokonce skloňované výrazy typu node, coupling apod. Nejvíce nedostatků se pak objevuje v seznamu zkratek, kde je formálních chyb více a některé veličiny použité v práci zde chybí. Jedná se např. o vysvětlení v práci hodně používané veličiny „amplitudy poměrné deformace“, přičemž tato je navíc na str. 48 špatně v textu uvedena jako „amplituda deformace“. V grafech, kde se tato veličina vyskytuje, tj. v obr. 28 až 34, není navíc písmeno „a“ uvedeno v dolním indexu. I přes zmíněné formální nedostatky se jedná o velmi dobrou diplomovou práci, s náležitou náročností i způsobem zpracování. Velmi kladně hodnotím přínos práce pro oblast popisu šíření krátkých únavových trhlin a její praktický přínos při vyhodnocování experimentálních měření. Pozitivní fakt představuje zapojení diplomanta do výzkumné činnosti Skupiny vysokocyklové únavy Ústavu fyziky materiálů AV ČR i Středoevropského technologického institutu CEITEC.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 109949