MOTL, D. Simulace hluku vyzařovaného jednostupňovou převodovkou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Lošák, Petr

Student přistupoval k práci velice zodpovědně. Během práce na diplomovém projektu musel zvládnout na poměrně vysoké úrovni práci s nástroji pro výpočtové modelování. Možná právě díky obrovskému množství výpočtu mu nezbyla časová rezerva na sepsání diplomové práce, což ovlivnilo jazykovou úroveň. Místy se objevují hovorové výrazy, neodborné pojmy a anglicizmy. V ostatních kritériích má práce odpovídající úroveň. Doporučuji jí k obhajobě a navrhuji stupeň B/velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Hadaš, Zdeněk

Předkládaná diplomová práce se zabývá hlukem dané převodovky. Práce je zahájená nevhodnou strukturou úvodu. Dále popis, formulce a cíle řešení zvoleného problému mohly být v nové kapitole. Podobné výtky mám i ke kapitole závěr, kterou bych rozdělil na dvě samostatné kapitoly s vyhodnocením dosažených výsledků a klasickým závěrem. Kapitoly 2 a 3 na mě působí jako kapitoly učebnice fyziky pro střední školy a dle mého názoru takové zpracování není vhodné pro uvedení v diplomové práci. Při řešení diplomové práce je premisou, že student zvládá základní znalosti v oblasti, kterou si vybral pro diplomovou práci. Vlastní řešení diplomové práce je uvedeno v kapitolách 5 - 8. Zcela mě zaráží, že i v této části práce se objevují převzaté výsledky, především z experimentů. Pokud student navázal na již zpracovanou experimentální práci, tak měl tyto kapitoly logičtěji strukturovat. Velmi dopodrobna je v rozváděno kmitání obdélníkové desky a základní experimentální a výpočtové analýzy. Cílem této části bylo ukázat vliv poměrného útlumu na hodnotu hladiny akustického tlaku, což se mi jeví jako základní znalost studenta inženýrské mechaniky. Oproti tomu podkapitola 8.1, která je zásadní pro stanovení hluku dané převodovky, by si zasluhovala výraznou pozornost a zcela není jasné jak student model vytvořil, jaké použil přístupy, co jsou výstupy ze simulace, jak nastavil vlastnosti poddajných těles, jak je definován model jednotlivých vazeb, kontaktů a model ozubení atd. Poslední bod zadání je zadán zcela vágně. Citlivostní studii závislosti zvolené veličiny na vybraných parametrech najdu pouze na obr. 31 a 43 a zde bych očekával citlivostní studii vybraných rozměrových veličin místo poměrného útlumu materiálů, který je dán dle technologie výroby a konstrukce dané součásti. Kromě prezentovaných postupů při řešení dané problematiky mě zaskočilo provedení především druhé části práce, kdy zřejmě nebyl čas na pečlivé dokončení a práce postrádá mnoho odkazů na obrázky, kdy je uvedeno pouze "XY" místo čísla. Na str. 42 a 66 chybí i popisy obrázků. V práci nejsou číslovány vzorce či vztahy a proto lze najít v textu odkaz na vztah "XY" - str. 45. To stejné i v bibliografické citaci "XY". Celkově je v práci 19 odkazů na "XY", což je zarážející. Dále je časté střídání desetinných teček a čárek, uvádění anglických pojmů z ANSYS místo českých zavedených označení, zaujalo mě i vyjádření jako je "tuhé vibrující těleso" atd. K práci s citacemi mám taky připomínky, kdy je nevhodné použít citaci za celým odstavcem. Celkově na mě práce působí velmi rozpačitým dojmem, kdy v úvodu se student snaží velmi nadneseně vysvětlit širokému spektru čtenářů problematiku hluku, v praktické části vlastní diplomové práce nelogicky uvádí převzaté výsledky, detailně analyzuje triviální desku a poté prezentuje finální výsledek hluku převodovky bez detailních popisu vlastních postupů řešení. Vzhledem k prezentovaným postupům a rozsahu řešení a velkému množství nedostatků hodnotím práci dostatečně/E.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání E
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod E
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 109631