BURGET, V. Specifikace zachycování a vykazování dlouhodobého majetku ve vybrané účetní jednotce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Zábojová, Lenka

Cílem bakalářské práce bylo na základě provedené analýzy současného stavu navrhnout vhodné metody využití a odepisování dlouhodobého majetku ve vybrané účetní jednotce s důrazem na porovnání s účetní jednotkou podnikatelského typu. Student provedl analýzu a navrhl úplatné převedení vybraného dlouhodobého majetku na společnost s ručením omezeným, kde jediným společníkem je v práci popisovaná vybraná účetní jednotka. Výsledkem tohoto úplatného převodu je využití daňových odpisů, jako nástroje ke snížení daňové povinnosti, založené obchodní společnosti. Na tomto základě doporučuji práci k obhajobě. K obhajobě pokládám studentovi následující otázku: Změnila by se nějak situace, kdyby vybraná účetní jednotka, obec Slatinice, svěřila k hospodaření dlouhodobý majetek své příspěvkové organizaci?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků B
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň D
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Čepl, Ondřej

Cíl bakalářské práce zachycení problematiky evidence a vykazování dlouhodobého majetku vybrané účetní jednotky byl splněn. Student dobře rozdělil práci na tři hlavní části. V úvodu se zaměřil na vysvětlení pojmů, které je potřebné znát k bližšímu zkoumání tématu. Následně dokázal kvalitně zanalyzovat současný stav, na jehož základě mohl přejít k nejdůležitější části práce, což byl vlastní návrh řešení. Text je dobře srozumitelný a obsahuje dostatek tabulek, které napomáhají k snazšímu porozumění dané problematiky. Student čerpal z menšího počtu zdrojů. Tato skutečnost ale neměla zásadní vliv na obsahovou kvalitu práce. Formální úprava práce je sice na dobré úrovni, ale v textu se objevuje větší počet překlepů. Celkově považuji práci na velice zdařilou. Student v kapitole vlastní návrh řešení navrhuje konkrétní postupy a řešení, kterými by se měla obec řídit. Celou situaci demonstruje na reálném příkladu, což dokazuje správnost varianty, kterou student zvolil. Následně v závěru vysvětluje, kdy a za jakých podmínek je, pro obec/ s.r.o. obce, vhodné využívat daňové odpočty k zefektivnění hospodárnosti obce Slatinice.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji C
Splnění stanovených cílů B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 112034