ZBOŘIL, J. Design lineárního urychlovače pro onkologickou léčbu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

John, David

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu – B průběh a postup práce - A úroveň tvarové kultivace – A barevnost navrženého designu - B grafická úprava výkresů – A Stroj působí harmonicky a vytváří kompaktní a stabilní celek. Měkké a neagresivní tvarování působí uklidňujícím dojmem. Barevná kombinace s hlavní barvou bílou a doplňkovou zelenou celkový dojem dotváří. Kinematika gantry je originálně rozšířena o další osu, která umožní ozařování pacienta i z úhlů, kterých současné přístroje tohoto typu nejsou schopny dosáhnout. Tato možnost pohybu ozařovací části přispívá k šetrnější léčbě. Nástin konstrukčního řešení stroje je realizovatelný. Tvar gantry dovoluje použití více stejných dílů krytu. Ergonomie zařízení odpovídá pravidlům. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní závěry k tématu Design lineárního urychlovače pro onkologickou léčbu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Siebert, Petr

Předmětem diplomové práce je design lineárního urychlovače pro onkologickou léčbu. V textu je podrobně rozebrán současný stav a na základě těchto poznatků vytvořil autor svůj tvarový návrh. Tvarování je zajímavé a tvar gantry připomíná otevřený květ. Skutečná velikost přístroje bude působit monumentálně. S ohledem na pocity pacienta bych volil méně okázalé tvary. V souvislosti s pacientovým pozitivním vnímáním okolí text vhodně upozorňuje na to, aby tvar přístroje byl řešen společně s návrhem interieru celého pracoviště. Zvolené barevné varianty urychlovače vyhovují svému poslání. Piktogramy znázorňující šipky nekorespondují s ostatními: piktogramy pro údržbu, pro hlavní menu a pro závady působí více technicky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 109047