MACHAČ, P. Návrh vhodné technologie digitálního světelného zdroje s vysokým rozlišením s důrazem na využití v automobilovém průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Věchet, Stanislav

Předložená práce se věnuje digitálním světelným zdrojům využívaných v automobilovém průmyslu. Hlavní důraz je kladen na zdroje s vysokým rozlišením jejich využití je především v selektivním osvětlení scény před řidičem vozidla. Student zpracoval obsáhlou rešerši dané tématiky, na jejímž základě provedl základní návrh technologického demonstrátoru. Během řešení dané problematiky se student musel věnovat nejen výběru vhodné osvětlovací technologie ale také přípravě testovacího přípravku což obnášelo dovednosti z oblasti návrhu plošných spojů (DPS), příprava jednodeskových počítačů na bázi OS Linux apod. Práci se ovšem nevyhnuly některé problémy realizačního charakteru se zpožděnými dodávkami některých komponent což mělo vliv na objem provedených experimentů. Všechny stanovené cíle práce podařilo splnit v požadovaném rozsahu a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Rubeš, Ondřej

Student se v rámci své práce zabývá návrhem moderního světelného zdroje určeného pro automobilový průmysl. V první části práce se autor zabývá studií používaného osvětlení u automobilů v posledních 30 letech a postupu homologace nových světel. Dále se autor věnuje popisu nových technologií, které připadají v úvahu pro vývoj nového osvětlení automobilu, a jednu s nich vybírá. Další kapitola je pojmenovaná poměrně nevhodně: „Realizace mechatronického systému“. Je pravdou, že taková kapitola by mohla být součástí každé práce studentů oboru mechatroniky, ale tím spíše je zřejmé, jak je takový název kapitoly nic neříkající. Jediné slovo, které čtenáři napoví, co by se mohlo v kapitole objevit, je realizace. Paradoxně se kapitola zabývá především návrhem, který sice realizaci předchází, ale samotnou realizací není. Dále je v kapitole popsána i realizace sama a taktéž testování vyrobeného prototypu. Na závěr kapitoly je uvedeno blokové schéma navrhovaného systému, které by čtenář očekával spíše na počátku návrhu, a ne až po testování. Závěr práce napovídá, že byla dokončena ve spěchu, např. dle začátku věty: „Následovala výběr technologie…“ Ohledně posledního bodu zadání jsou jisté pochybnosti, že se v práci nevyskytuje jeho vypracování. Celkově lze u práce vyzvednout praktické zaměření a doporučit ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 109135